Българският национален тим по волейбол за мъже ще играе в София мачовете си от първата фаза на Европейското първенство през тази година, от 9 до 18 октомври.

Съперници на нашите играчи ще бъдат Германия, Чехия и победителят между Испания и Холандия.

Церемонията по теглене на жребия се проведе в Народния театър „Иван Вазов“ в София. Тя стартира с обръщение на министъра на спорта в страната Красен Кралев, и с музикално изпълнение.

Специални видео презентации пък представиха на публиката градовете, които ще приемат срещите от Евроволей 2015.

Кметовете на София и Варна Йорданка Фандъкова и Иван Портних също отправиха думи - Фандъкова от залата, а Портних посредством видео.

Президентът на Европейската волейболна конфедерация Андре Майер също уважи събитието, и от сцената даде начало на жребия. Той похвали колегите си - президентът на БФВ инж.Данчо Лазаров, и президентът на Италианската волейболна федерация, и цялата организация.

Първо бяха определени градовете, в които ще се играят четирите групи - Група А - София, Група В - Торино, Група С - Варна, Група D - Бусто Арсицио.

Жребият разпредели 16-те участници в четири групи по четири. В жребия участва и Димо Тонев, който прати България в група А. В група А попаднаха още Германия, Чехия, и победителят измежду Испания и Холандия.

Шампионатът ще се проведе в България, а страната ни е домакин съвместно с Италия. Мачовете от шампионата на Стария континент ще се играят в София, Варна, Милано и Торино.

Срещите от финалната фаза на турнира ще се състоят в „Арена Армеец“ в София. 

За пръв път след 14 години България ще приеме финали на Европейско първенство и за пръв път след 34 години - финали на мъжко Европейско първенство.