България победи настоящия европейския шампион Италия с 3:0 гейма (25:20; 25:18; 25:21) в последния мач от първата фаза на Европейското първенство по волейбол и по този начин се класира за следващия етап на шампионата.

Селекционерът на българския национален отбор Мартин Стоев изненада всички с включването като титуляр на диагонала Даниел Милушев, който зае мястото на Боян Йорданов.

Първата част започна с леко предимство за Италия като първото техническо прекъсване дойде при 8:6. При 9:6 за „скуадра адзура”, успешна серия от начален удар на Пламен Константинов доведе резултата до 11:9 за „трикольорите”.

Българите продължиха да играят добре и най-вече страхотните атаки на Дани Милушев ни помогнаха да затворим гейма при 25:20.

Втората част започна отново с лек превес на италианците, които водеха при първата техническа пауза с 8:6. След това България успя да изравни и до 12:12 играта вървеше точка за точка. Тогава Матей Казийски с два аса даде преднина на третите от Световното в Япония.

До края на гейма нашите не дадоха шанс на „скуадра адзура” и взеха частта с категоричното 25:18.

В третия гейм момчетата на Мартин Стоев започнаха по-концентрирано и показаха, че ще търсят победа с 3:0. При първото техническо прекъсване резултатът бе 8:5, а след това достигна и до 10:5 в наша полза.

Когато всички очакваха до края българите да довършат съперника, европейските шампиони се мобилизираха и заслужено достигнаха до минимална преднина – 16:15 при втората техническа пауза. 

Въпреки това обаче България заигра с огромен хъс за победа, който липсваше в първите две срещи. Така „трикольорите” затвориха гейма при 25:21 и с това спечелиха срещата.

С тази победа нашите завършиха участието си в група D на второ място с 2 победи и 1 загуба. Интересното е, че същият актив имат и Италия и Финландия, които също продължават в надпреварата. Финлaндците са първи заради най-добрo съотношение в точките. 

По регламент нашите влизат в нова група, в която ще бъдат с класиралите се от нашата група и с първите три от група B, които ще бъдат Русия, Полша и Белгия.

В тази фаза Матей Казийски и компания започва с актив от победа и загуба, тъй като успехът над Хърватия не влиза в класирането. В Москва българите ще играят именно с трите отбора от група B, а целта е да се класираме сред първите два тима, които ще получат право да играят на полуфиналите.

България: Андрей Жеков, Матей Казийски, Пламен Константинов, Евгени Иванов, Красимир Гайдарски, Данаил Милушев - Теодор Салпаров-либеро (Костадин Стойков, Иван Станев, Николай Николов)

Селекционер: Мартин Стоев

Италия: Валерио Вермилио, Алесандро Фей, Алберто Чизола, Лука Тенкати, Алесандро Папарони, Луиджи Мастранджело, Алесандро Фарина-либеро (Матея Чернич, Андреа Сала)

Селекционер: Джан Паоло Монтали


 Програма на България за мачовете от следващата фаза:

11 септември (вторник), 14.00 часа: РусияБългария

12 септември (сряда), 19.00 часа: ПолшаБългария

13 септември (четвъртък), 16.30 часа: БелгияБългария