Женският ни национален отбор по волейбол стартира подготовката си в Добрич за квалификационния турнир за Гран При от 17 до 22 септември в Каляри. Ева Янева и компания ще се подготвят в новия волейболен комплекс в Добрич като в края на месеца ще заминат за Чехия, където ще имат три контроли. За двете визи за елитния Гран При турнир българките ще спорят със световния №1 Русия, домакина и еврошампион Италия, вицеевропейския шампион Холандия, а и силните тимове на Турция и Германия.

„Изпуснахме питомното, сега ще гоним дивото, но не спираме да вярваме и градим самочувствие”, каза капитанката Ева Янева. Тя получи награда от името на тима ни, тъй като в традиционната ежемесечна анкета на Пресклуб България волейболистките ни бяха определени от медиите за отбор на месец юли.

„В Добрич има нова база със зала и хотел. Вече доста хора ни очакват там с нетърпение за лагера ни около 10 дни. В края на месеца ще заминем за Чехия, където ще имаме 3 контролни срещи. Връщаме се от 20-дневна почивка, през която също работихме, но във фитнеса по специално изготвената за всяка една състезателка поотделно програма на помощник треньора Алесандро Брачески. Очакват ни доста тежки мачове, особено първите с Италия и Русия на квалификацията за Гран При. Трябва обаче да гледаме положително и да извлечем най-доброто от срещите с толкова силни противници. Но защо и да не вярваме в успеха ни?! Не може да започнеш една битка, ако преди това си я загубил. Отиваме с положителна нагласа. Върху тези мачове трябва да градим самочувствие. Лично аз ще се присъединя към лагера в Добрич в други ден, тъй като Драган Нешич остави някои момичета да си починат 2-3 дни повече. Предполагам, че в разширения състав ще има 1-2 ниви имена”, сподели след награждаването Янева.

Интересно е, че новият клуб на Ева Омск ще пристигне от Русия на лагер в Каварна в началото на септември, но малко е вероятно посрещачката ни да отиде при тях, защото е на лагер с националния тим.

„Ще се присъединя към Омск в края на месец септември след като приключа с националния отбор. Руският ми тим ще бъде на подготовка в Каварна пък в началото на следващия месец. Вече стана традиция всяка година руски отбори да се събират на подготовка и турнири в Каварна, където се предоставят едни страхотни условия. Аз едва ли ще мога да отида да ги видя там защото сигурно тогава ще съм в Чехия с националния отбор. В Омск освен мен има още една чужденка – кубинка, като ядрото от миналата година е запазено с разпределителка няколко години на националния тим на Русия, около която се гради тима. Надявам се добре да се впиша с новия ми клуб”, пожела си Ева Янева.