Никога не съм се съмнявала в успеха на момичетата! Бях убедена, че ще спечелят, заяви възстановяващата се от контузия лидерка на националния ни отбор за жени Елица Василева след триумфа на съотборничките си в турнира на претендентите в Перу и спечелената промоция за Волейболната лига на нациите от 2019 г.

"Браво на момичетата, че с такива екстремни смени в състава, с толкова отсъстващи хора изпълниха целта, защото това беше целта. А винаги, когато изпълниш целта си, това е голямо постижение. Особено като се имат предвид жестоките пътувания и часовите разлики. Заслужено победиха всички. Да спечелиш срещу такива съперници си е и задължително, но знаете, че в професионалния спорт всичко оказва влияние. Въпреки смените, умората и пътуванията момичетата се справиха много добре. При цялото ми уважение към всеки съперник, не смятам, че Австралия, Пуерто Рико, Перу, Унгария и Колумбия са мерителна лъжичка за възможностите на България.  Но това изобщо не значи, че е било лесно. Знам, че с тази трудна и сгъстена програма момичетата са скапани и сега имат нужда от добра почивка, защото играем много късно през годината световно първенство", добави тя.

"Това, че бихме тези отбори и, че ги бихме толкова убедително, показва, че мястото ни не е било в тази лига. Тези отбори не трябва да са фактор за нас, но е лесно да се каже на думи – това обаче трябва да се докаже с игра и резултат, както и го направиха момичетата. Аз обаче нито за миг не съм се съмнявала, защото знам как играе нашият отбор и какви са способностите му“, допълни Елица Василева.

"Дойдохме си на мястото – при най-силните. Но догодина ще видим къде точно се намираме. На ниво национален отбор нищо не може да бъде, както е било предишната година. Всяка година ситуацията е различна. Участието ни във Волейболната лига на нациите ще е и предизвикателство, и отговорност. Още повече, че малко или много ще сменим поколенията. Идващите в отбора момичета заслужават да играят на най-високо ниво. Заради идващото поколение сме длъжни да достигнем ниво, което те да се стремят да поддържат. Успехът е значим и за бъдещото поколение. Младите момичета ще имат съвсем друга сцена да развиват и показват потенциала си. Ето защо ни очаква и предизвикателство, и отговорност. Сега го показахме, но трябва да докажем и догодина, че  мястото ни е там – при най-силните“, завърши Елица Василева.

В момента тя тренира усилено, за да се възстанови възможно най-скоро. Световното първенство по волейбол за жени е от 29 септември до 20 октомври в Япония.