Селекционерът на женския национален отбор по волейбол Драган Нешич даде специално интервю за сайта на БФВолейбол, в което отговори на въпроси, свързани с подготовката на тима за предстоящото европейско първенство. До шампионата на Стария континент в Белгия и Холандия остават точно 16 дни.

Българките са в една група с Русия, Хърватия и Беларус. Първият мач на националките е на 26 ноември срещу Сборня. Националките бяха в Бразилия, където взеха участие в силния приятелски турнир Рио Интернешънъл Къп 2015. 

Непосредствено преди старта на Евроволей 2015 (26 септември-4 октомври) българките ще изиграят две контроли с другия домакин Белгия. Проверките са на 21 и 22 септември в Антверпен. До тогава волейболистките ще продължат да се подготвят в София.

- Г-н Нешич, как върви подготовката за Евроволей 2015?
- Подготовката върви доста добре. Най-важното е, че физически ставаме на все по-високо ниво. Нямаме сериозни контузии, които биха могли да ни изхвърлят от тренировъчния процес за по-дълъг период от време. Важно е, когато всички състезатели са здрави, защото имаме възможност за една добра подготовка. 

- Значи ли това, че момичетата са близо до най-добрата си форма?
- Тази форма, в която бихме искали да се намираме на Европейското първенство до сега на теория е задоволена и абсолютно всичко върви по план. Нормално е по пътя до достигането й да има и странични ефекти, които се надяваме да елиминираме и да сме в добро физическо, техническо и тактическо състояние на 26 септември, когато ни е първият мач срещу Русия. 

- По време на турнира в Бразилия победихме Холандия и Германия с 3:2. Колко показателни за състоянието на нашия отбор са тези победи?
- Много съм доволен от момичетата. От тях и това, което показват по време на целия този период. Първо, става въпрос за едни много сериозни хора преди всичко. Състезатели, които имат много голямо уважение една към друга. Имат много сериозно отношение към обстановката и всичко, което е около тях. Много културни и възпитани. Защо казвам това. Последните години през медиите чувах някои неща, които вярвах и бях сигурен, че не са истина. Е, тези момичета ми потвърдиха мнението, че това не е истина. Това ме радва. Тези момичета, абсолютно всички 25, които минаха през националния отбор този сезон, са състезатели на много добро ниво и заслужават нашето уважение. Този национален отбор заслужава да постигне и резултати. Единствено с резултати ще вдигнем интереса около нас. Точно това искаме да направим на това Европейско първенство. 

- В мачовете от турнира в Рио де Жанейро, освен срещу Бразилия, всички наши състезатели имаха актив от над 15 точки.
- Много съм доволен от Христина Русева, която в началото на сезона имаше проблеми при изпълнението на сервис. Сега прави точки от начален удар. Също така от участието в срещите на Габриела Коева. От отношението на Нася Димитрова, която тръгна с една друга идея, а сега е коренно различен състезател. От отношението на двете разпределителки, които имаме Лора Китипова и Петя Баракова. Това не са суперлативи, които правя към моя отбор. Това са реални неща, които се случват в нашия тим. Имаме много проблеми, технически, тактически, всякакви. Но това са нормални неща, върху които се работи по време на тренировъчния процес 

- С течение на подготовката повишават ли се и личните ви амбиции за едно добро класиране на предстоящото Европейско?
- И преди Игрите в Баку заявих, че не обичам да казвам: "Ще видим." Няма какво да гледаме. На нас ни е забранено да гледаме. Спортът изисква максимум! Ако има над първо място, целта ни е да завършим над първо място. След това е важно с какъв манталитет ще отидем на даден турнир. Което не означава, че задължително ще взимаме медали, първи места и т.н. Защото все пак срещу нас ще има и други отбори, които също се готвят, може би и по-добре. Може да имат и по-качествени състезатели, което според мен е много трудно - някой в Европа да има по-качествени състезатели от нашите. Това, не го казвам, за да мотивирам моя отбор, а просто това е реална картина. За това нашата амбиция трябва да е преследване на максимума. След това от мач на мач трябва да видим къде можем да свършим. На последните две Европейски първенства за съжаление не успяваме да излезем от групата. Така че сега би било нормално аз като треньор да кажа: "Отиваме, да се опитаме да излезем от групата.“ Да, съгласен съм. Това може да е нашата първа задача, обаче на едно Европейско първенство не може това да ти е единствената цел. И аз мисля, че този отбор не заслужава такава цел. Сигурен съм и знам, че моят отбор няма такава амбиция. Нормално е и искаме да играем мач за мач, но стремежът ни трябва да е висока. Ние сме спортисти. 

- На Европейските игри загубихме от Германия с 2:3. Сега победата на турнира в Рио де Жанейро бе за нас.
- Искам да се върна на този мач в Баку. Срещу Германия тогава изиграхме един добър мач. Тогава бе най-доброто представяне на моя отбор пред мен. Ние дори не тренирахме така добре един месец преди този двубой. За съжаление тогава, когато трябваше да приключим мача нямахме нито една топка за контра нападение. Всичко бе в полето на Германия, където е нормално един качествен състезател като Козух да отиграе три поредни топки. Ето тук се връщам към това, което казах преди малко. Амбицията ни е да спечелим, но трябва да уважаваме противника, защото от друга страна на мрежата също има много качествени състезатели. Но ако паднем, нека да го направим така, както срещу Германия тогава. Да се борим за всяка една топка. Като резултат тогава мачът може би бе спечелен, но за съжаление нямахме нито една топка за контра нападение с Елица Василева на първа линия. Ако Елица имаше тази възможност, тя със сигурност щеше да реализира тази точка и резултат щеше да бъде 3:1 в наша полза. Сега сме по-различен отбор в сравнение с тогава. Искам да направя един комплимент на моя тим, който успя за това време да се почувства в игрището като отбор. Успяхме да направим една голяма крачка напред, която със сигурност ще ни даде едно сериозно качество.

- Добриана Рабаджиева се завърна на полето след контузия и игра много силно на приятелския турнир. Какво мислите за нейното представяне?
- Много съм доволен от нейното завръщане. Радваме комуникацията, която имат тя, Елица Василева и Ева Янева на полето. Удовлетворен съм и от точките, които правят Доби и Елица. Доби тренира с нас от самото начало, но както знаете лекуваше контузия. В момента е на 100 процента. Ева Янева също тренира на сто процента. Говорим за състезатели, които имаха доста сериозни физически проблеми. Тук е моментът да благодаря на Георги Биволарски и изобщо целия медицински щаб, който заедно с треньора по физическа подготовка Ненад Джуревич бе истински екип и успя да изготви едни доста сериозни програми за възстановяване на сериозни контузии.