„Преди години имаше такива отбори, на които трябваше да се молим да ни поканят, а сега те ни търсят! Очакванията ми за Евро 2009 са големи! Станахме един сериозен национален тим, към който другите имат уважение”, сподели пред Гонг националният селекционер на волейболистките ни Драган Нешич.

 

Той вече е дал състава на националния тим в родната федерация, като в него са 23 момичета. Всички състезателки от последните две години са в него, като се прибавят имената на Ева Арсова и Радосвета Тенева. За Евро 2009 през септември ще се подготвя и Диана Ненова. В екипа на Драган и Нели Нешич ще има само една промяна – скаутмен вече не може да бъде Симоне Франчески.

 

В неделя Драган Нешич вдигна първия си европейски трофей като треньор. Сръбският специалист изведе Вини Монтескиаво Йези до купата от третия по сила клубен турнир на Стария континент GM Capital Challenge Cup.

 

Ето какво каза пред Гонг от Италия Драган Нешич:

 

„Националният отбор е основен за мен. Успехите ми в Италия са също така на България и федерацията. Сборът на волейболистките ни е на 2 май, но със сигурност няма да сме всички заради продължаващите плейофи и във Франция, и в Германия, и при мен в Италия. Но ще се съберем за тръгването за Доминиканската република. В Санто Доминго ще имаме контроли от 4-ти до 9 май и от 13-ти в Габрово започваме битката във втори кръг на световните квалификации с Албания, Молдова, Румъния и Чехия.”

 

„Вече съм дал съставът от 23 момичета във федерацията. Има и млади, и всичките 12-сет от миналата година, които спечелиха участие на Евро 2009. няма момичета, които през 2007-ма и 2008-ма са били в състава, а сега не.”

 

„Много съм щастлив, че имаме отговор „Да” от Ева Арсова и тя със сигурност ще ни помогне за световните квалификации. Това ще ни даде възможност спокойно да  направим специална програма на Диана Ненова, която сега си има бебе и ще се опитаме да я възстановим до Европейското първенство. Радосвета Тенева също се завръща в отбора и това ме радва.”

 

„През май месец няма да разчитаме на Елица Василева, Емилия Николов и Добриана Рабаджиева защото имат задължение за световните квалификации с националния отбор за девойки. Желая им от сърце успех. На дебютната Европейска лига ще използваме по-млади състезателки.”

 

„В екипа ми има само една промяна – скаутмен вече не може да бъде Симоне Франчески. Програмата ни е натоварена като на всички големи национални отбори. Ние вече сме важен тим! Хората ни търсят и искат да играят с нас. В края на юли ще имаме сериозна почивка поне 15 дни след надявам се успешните за нас световни квалификации. Ще имаме време за подготовка, почивка и успехи това лято!”

 

„Очакванията ми за Евро 2009 са големи! Миналата година два гейма ни лишиха от влизане в четворката. Имаме възможности, рускините няма да са това, което бяха, Беларус са сериозен тим, но на нашето ниво, същото се отнася и до Белгия. Станахме един сериозен национален отбор, към който другите имат уважение. Радва ме отношението и на италианците към нас.не отиваме на европейско първенство като пълен аутсайдер или като такъв, който трябва да спечели медал, а ще играем и направим много добри неща! България винаги трябва да бъде в Топ 8 както в Европа, така и в света! Преди години имаше такива отбори, на които трябваше да се молим да ни поканят, а сега те ни търсят!”

 

„Имаме сигурна контрола с Хърватия преди Евро 2009. Говорих и с треньора на Италия. Искаме да направим един силен турнир в България. Имахме покана от Франция, но не можехме да я приемем. Може да отидем и в Полша преди самото първенство.”

 

„Взехме първи трофей в историята на Йези и първи в моята кариера. Надявам се да не е последен. Вярно е, че спечелихме турнира само с един загубен гейм от всичките срещи. Имахме доста лесна група, единствената по-сериозна съпротива бе от Динамо Букурещ на Ваня Соколова. На ½-финала срещнахме бившия тим на Любка Дебърлиева, който е на много високо ниво. На финала срещу Панатинайкос бяхме на по-високо ниво и спечелихме. Отборът ми е много добър и съм щастлив, че съм негов треньор. До сега 10 години Йези нямаше късмет нито в Италия, нито в Европа да вземат нещо. Дано продължаваме да вървим напред.”

 

„Тази година имахме изключително много физически проблеми. Загубихме третата си позиция в Серия А1, сега сме четвърти, но дано в оставащите четири мача от редовния сезон да успеем да се върнем в тройката. Но и да не стане, в плейофите всичко е различно и просто трябва само да биеш. Няма да ни е лесно, но нямаме и болни амбиции. Имам надежда, че можем да играем финал.”