България попадна в тежката група ‘’C’’ на Световното първенство за девойки, което ще се проведе в Бърно, Чехия. Съперниците на момичетата ни ще са отборите на САЩ, Бразилия, Русия и Мексико. Българският тим, е един от шестте европейски отбора, които ще вземат участите на Световния шампионат. Как треньорът на девойките ни, Димо Тонев, коментира жребия и очакванията си за Световното първенство пред сайта на БФВ - volleyball.bg

Жребият за Световното първенство ни прати в нелеката група ‘‘C’’. Как ще коментирате съперниците ни?

Мисля, че нашата група е най-силната на това Световно първенство. Отборите на САЩ, Бразилия и Русия са традиционно силни. Мексико спечели Панамерикански игри наскоро. Винаги казвам на моите момичета, че мачовете се решават на игрището, а не предварително. Не се страхуваме от никого. Ако могат да ни победят, нека го направят. Ще играем всеки мач за победа, както сме го правили до сега. Как ще се представим, зависи само от нас. След края на Световното първенство искам да сме удовлетворени от работата си на тренировките и мачовете, независимо от резултатите.

Започнахте ли да разузнавате играта на противниците?

Вече сме започнали, да. Сдобихме се с видео материал от два мача на американките. Свързвали сме се и със скаути от Латинска Америка. На рускините също имаме мачове. Естествено ще ни трябва още доста информация, стараем се да събираме отвсякъде. Ще следим изявите им в  контролите преди Световното.``

Как върви подготовката на отбора? Събрахте ли вече цялата група?

От вчера сме почти в пълен състав. Само две състезателки ги няма още. Всички са здрави и тренират яко. Мотивирани са напълно, все пак става въпрос за Световно първенство. Знаят, какво трябва да правят. Цялата ни подготовка ще се проведе в Самоков.

Уредихте ли вече контролни срещи за подготовката?

Предвидили сме вече три контроли с тима на Япония и една-две тренировки. Пристигат на 11 юни и ще останат до към 18 в България. Освен това силният отбор на Сърбия също ще дойде. Предвидили сме контроли с тях на 10 и 11 юни. Ще се опитаме да уредим още 2-3 контролни мача с отбори от Латинска Америка. Ако успеем да доведем Доминиканска република или Бразилия тук, ще е чудесно.

Върху какви елементи работите в подготовката?

Тренираме всичко, както за физика, така и за техника. Провеждаме по-тежки занятия във фитнеса. С наближаване на мачовете ще започнем и тактически да отиграваме нещата.

Ето го и пълния жребий за груповата фаза на Световния шампионат в Бърно, Чехия.

Група А: Чехия, Доминикана, Перу, Тайван, Пуерто Рико

Група В: Китай, Сърбия, Япония, Тайланд, Колумбия

Група С: Бразилия, САЩ, Мексико, Русия, България

Група D: Турция, Италия, Египет, Алжир, Нигерия