Асистентът на Марчело Абонданца в женския волейболен национален отбор Димо Тонев заяви, че след чудесното представяне на селекцията на Гран При вече всички отбори трябва да се съобразяват с тима. Специалистът говори при завръщането на отбора от авторитетното състезание, където родните състезателки записаха повече от добри резултати и оставиха наистина приятно впечатление.

„Трябваше да прескочим психологическа бариера и нашите момичета да добият вяра, че могат да играят с всеки без страх. Ние подновихме отбора, нещо, което правят сега и другите отбори. Мач с мач не си прилича, но това, което показахме в тези мачове, трябва да накара и другите отбори да се за мислят за нас. Това е пътят. Важно е да играем на Гран При, там са 20-те най-силни отбора. Бъдещето е пред нас, отборът е добре. Надявам се да запазим здравето на нашите състезателки за Европейското“, започна Тонев.

„От спортно-техническа гледна точка сме много доволни. Най-трудно се променя манталитетът на един отбор, но ние направихме първата и най-голяма крачка в тази насока. Мисля, че ключовите думи за този успех са техническите способности на момичетата, а след това идва и волей-духът. Европейското ще е различно. За него ще се готвят и още 5 състезателки, повикахме и тях. На 23-ти се събираме“, продължи асистентът.

„Абонданца има договор с Федерацията до 2016-а година. Ние сме заявили разговор с Федерацията. Става дума за чисто конструктивен разговор, за да може да се представяме още по-добре. Има много неща, по които трябва да работим. Все пак това са условията в България – има и мъжки отбор и юношески формации, задачата на Федерацията не е никак лесна. Въпросът с договора на Абоданца не е стоял на дневен ред. Нашата задача е да помогнем на отбора и на състезателките да израстват. Голямата ни цел е подобряване на мястото ни в световната ранглиста. Но първата цел е Европейското първенство и след това квалификацията за Световно, която е през януари“, завърши Тонев.