Националният ни по волейболен отбор за девойки се класира за Световното първенство в Мексико от 16 до 25 юли! Воденият от Стоян Гунчев състав е първият от представителните ни селекции, който изпълни важната задача да вземе виза за Мундиала.

Тази вечер девойките си подпечатаха билетите за Световното в Мексико, взимайки първите два гейма срещу Белгия на квалификацията от Група Ц в зала „Орловец” в Габрово. Националките записаха три победи от три мача, като тази вечер биха момичетата на Жулиен Ван де Вевер с 3:2 гейма (25:20, 25:19, 17:25, 17:25, 15:12). Преди това момичетата имаха две победи от два мача (3:1 над Сърбия и 3:0 срещу Австрия) и се нуждаеха да вземат две части, за да се класират. Това те направиха с 25:20 и 25:19 точки. След това треньорът на националния и Марица Пловдив Гунчев пусна резерви и дадохме третата и четвъртата част на съперничките си с по 17:25, в последвалия тайбрек на прекъсването България водеше с 8:7 и затвори мача след 15:12 точки.

Ето и девойките, които ще играят на Световното в Мексико от 16 до 25 юли: Цветелина Николова (капитан), Емилия Николова, Добриана Рабаджиева, Елица Василева, Виктория Григорова, Христина Русева, Кристин Колчагова, Виолина Николова, Десислава Николова, Весела Бончева, Габриела Цветанова и Весела Запрянова.

В Габрово предстои още една битка за Световно – от 13 до 17 май женският ни национален тим ще се бори за това срещу Чехия, Румъния, Албания и Молдова. При класиране в първите три места, ще мерим сили през август на следващата фаза на пресявките. Другите две световни квалификации са на националните ни отбори мъже и младежи съответно 14 - 16 август в зала „Конгресна” във Варна и 15 - 17 май в „Арена Самоков” в Самоков.