Истинските мъже се познават в тежки моменти. Често се случва да търсиш оправдание, когато си заобиколен от проблеми, средата ти те потиска и не се чувстваш пълноценно в нея. Картината може би изглежда много позната на доста хора в България и навярно голяма част от тях ежедневно изпитват на гърба си разочарованието от неуспеха. Далеч по-лесно е да наведеш глава и да се пречупиш, вместо да стиснеш юмрук и да се бориш. 

Е, едни високи момчета не се пречупиха. Винаги сме искали от волейболните ни национали да бъдат единни, да показват непримиримост и да бъдат отбор. Показаха го. И това е достатъчно. 

Изключителна България: Волейболистите разбиха Бразилия

Знаем, че ситуацията, в която се намират, не е лесна. Знаем, че проблемите около тях изобилстват. Знаем, че много хора, от които зависи развитието на българския волейбол, живуркат и ще продължат да го правят, докато не съсипят всичко, до което се докоснат. Знаем също така, че възможностите ни са по-скромни от тези на големи нации като Русия, Полша и Бразилия. Но ги бихме. И ги бихме така, че сърцата и душите ни се изпълниха с гордост и благодарност. Към същите тези високи момчета, които продължават да вярват, да стискат зъби и да не се предават. 

И, да, Пламен Константинов навярно е прав. Много по-често се случва отборът да играе за слава и по-рядко за своята чест. А далеч по-мъдри хора отдавна са казали, че воин без чест е като крепост от пясък. Вече обаче можем да сме сигурни – имаме национален тим готов да воюва за своята чест. А нас не ни остава нищо друго освен да го подкрепим и да вярваме в него. Тези високи момчета го заслужават.