Българските волейболисти остават непобедени в Световна лига 2007. Пред 3519 зрители националите ни взеха трета победа, надигравайки Китай с 3:1 гейма (25:16, 19:25, 25:22, 25:17). След час и 26 минути игра тимът ни загуби първи гейм от старта на най-престижния комерсиален турнир.

С стартовата шестица започнаха Андрей Жеков, Христо Цветанов, Красимир Гайдарски, Матей Казийски, Методи Ананиев, Боян Йорданов и либерото ни Теодор Салпаров. По-късно като резерви на игрището в зала „Конгресна” се появиха Иван Зарев, Николай Николов, Костадин Стойков, Тодор Алексиев и Владо Николов.

Мач №23 от Световна лига 2007 започна изключително силно за националите ни, които увеличаваха постепенно аванса си до 10 точки (21:11). Първото техническо прекъсване дойде при 8:3, второто при 16:8 и след блестяща игра на Боян Йорданов, макар и на обезболяващи инжекции, диагоналът ни записа 6 точки за 25:16. В самия край на частта в игра влязоха Владо Николов и Иван Зарев.

След лесното повеждане с 1:0 гейма в съставът ни се забеляза известно отпускане и загуба на концентрация. Зарев бе разпределител, а съперникът ни затвърди играта си, започна да изпълнява по-силен и точен начален удар, с което изненада и затрудни българите. Нашите взеха първата техническо прекъсване с 8:7, но след това отстъпиха с 13:16 при второто и не можаха да догонят азиатците. Китай взе втория гейм с 25:19, а с това изравни за 1:1 при частите. Това бе и първи загубен гейм за България в настоящото издание на турнира.

След поредица от смени и връщане на капитана Андрей Жеков в игра, българският тим постепенно отново върна силата и изгледа си, като в началото губеше с 2:6 и 6:8, но чрез Боян Йорданов и Тодор Алексиев обърнаха резултата и поведохме с 10:8. След по-силен сервиз и посрещане волейболистите ни удържаха аванса си 16:13 и отново поведоха в резултата с 2:1 гейма след 25:22 в третата част.

Пред погледа на новия наставник на Динамо (Москва) и шампион на Европа със Сислей (Тревизо) Даниеле Баньоли българските играчи започнаха стабилно и категорично в последния гейм – 4:1, 8:3, 16:10, 22:15 и не позволиха на китайците да имат поводи за радост, въпреки опитите им за обрат със сервиз, блок и скоростни атаки. България безпроблемно спечели с 25:17, с което взе трета победа в лигата.

Националите ни остават лидер в група Д, а по-късно днес играят Полша и Аржентина.

Следващата среща е в неделя от 17:30 часа в зала „Конгресна” на ДКС във Варна.

„Важното е, че победихме. Категорично превъзхождаме съперника, но това е Световната лига. Ще ни бъде трудничко в Китай. Владо Николов е готов да бъде титуляр при гостуванията ни в Аржентина и Китай. Здравето на Боян Йорданов е най-важно. Пламен Константинов ще играе в първия мач срещу Полша във Варна. Очаквам да се класираме за финалите, а защо не и като първи в групата?! В Катовице ще бъдат мачовете на истината” сподели след победата пред Гонг президентът на БФВолейбол инж. Данчо Лазаров.

България:

Андрей Жеков 5 (2 аса) , Христо Цветанов 9 (1), Красимир Гайдарски 12, Матей Казийски 13 (1), Методи Ананиев 2, Боян Йорданов 15 (4 ), Теодор Салпаро - либеро (Иван Зарев, Николай Николов 1, Костадин Стойков, Тодор Алексиев 8, Владо Николов 2

Китай:

Чуй Ксиадонг 6, Чуй Жианжу 1, Ю Дауей 8, Шен Кионг 13, Зианг Фудонг 1, Фанг Йангчао 15, Ци Рен - либеро (Жи Уан 3, Гуо Пенг 4, Ли Чун)