България загуби от Италия с 1:3 гейма (18:25, 25:18, 22:25, 24:26) във втория си мач от груповата фаза на Финалната шестица в Световната лига.

По този начин националите пропуснаха отлична възможност да си осигурят участие в полуфиналите на турнира. В първия си мач момчетата на Камило Плачи победиха домакина Аржентина с 3:1 и се нуждаеха от 2 спечелени гейма срещу "скуадра адзура", за да си осигурят попадане в топ 4.

Соколов и компания обаче не успяха да го направят и така ще трябва да изчакат утрешния мач между Италия и Аржентина, за да разберат, дали ще продължат напред. В момента България и Италия имат по 3 точки, а Аржентина е без точков актив, но евентуален успех на "гаучосите" срещу тима на Мауро Беруто може да доведе до въртележка между трите отбора.

Загубата на България в днешния мач определено може да бъде определена като нелепа. Причината е, че нашите волейболисти бяха равностойни и дори по-добри от своя съперник в големи периоди от мача, но в заключителните моменти не съумяха да спечелят ключовите точки и така загубиха, въпреки че в третия и четвъртия гейм имаха преднина през почти цялото време.

Камило Плачи заложи на обичайната си титулярна шестица - Георги Братоев, Цветан Соколов, Тодор Скримов, Светослав Гоцев, Тодор Алексиев, Виктор Йосифов и либерото Теодор Салпаров.

За Италия мача стартираха Томас Берета, Симоне Пароди, Иван Зайцев, Кристиан Савани (кап), Драган Травица, Емануеле Бирарели и либеро Андреа Джови.

В първия мач за деня Канада изненадващо победи Русия с 3:2 гейма (20:25, 21:25, 25:23, 25:21, 15:11) и завърза интригата в другата група.

България загуби нелепо от Италия, класирането за полуфинал не е сигурно

източник: fivb.org

******************

Първи гейм - 18:25

Първият гейм бе кошмарен за българите, които сякаш още не се бяха събудили, а в същото време съперникът бе много мобилизиран от самото начало и тотално надигра нашите момчета.

От нашия щаб бяха изразили притеснения от мощния сервис на Италия, но Мауро Беруто явно бе решил да ни изненада и заложи на флот сервис, който в тези първи минути определено затрудни българското посрещане.

Мачът започна с три точки за Италия, а първото техническо прекъсване дойде при 8:3 за "скуадра адзура". Грешките от наша страна продължиха и при втората пауза съперникът ни вече имаше двойно повече точки - 16:8. Постепенно сякаш България започна да намира своя ритъм, но това доведе единствено до по-почетна загуба в гейма - 18:25.

Втори гейм - 25:18

В началото на втория гейм Италия отново поведе с 2 точки, но 4 поредни точки за България доведоха до първия ни аванс в мача при 7:5. След добра защита и атака на Соколов преднината стана 3 точки - 11:8. Съперникът ни обаче бързо изравни за 12:12 след две поредни блокади на тандема Савани-Бирарели срещу Цецо Соколов.

Блок на Тодор Алексиев отново ни върна аванса за 14:12, а второто техническо прекъсване дойде при 16:14.

Последваха невероятни минути за българския отбор, в които италианците се сблъскаха с българската стена. Всичко започна с ас от флот сервиса на Жоро Братоев, а блокада на Соколов и грешка на Зайцев доведоха до 20:15. Последваха още три разигравания, в които италианците така и не разбраха как да промъкнат топката в българското поле и след два блока на Гоцев и един на Соколов резултатът стана 23:15. Успешна атака на Тодор Скримов сложи край на втория гейм при 25:18 и по този начин резултатът бе изравнен - 1:1.

Трети гейм 22:25

Третият гейм стартира доста напрегнато, с искри между двете страни на мрежата. При 4:4 удар на Соколов около линията предизвика разправия между двата отбора, която в крайна сметка доведе до жълти картони, а видео повторението показа, че атаката на Цецо наистина е била в аут.

Двата отбора продължиха да играят точка за точка като често сменяха водачеството, но без някой да напредне в резултата. Това обаче бе така до 12:12, когато на сервис застана Тодор Скримов, който с няколко отлични изпълнения доближи България до успеха в гейма. Първо посрещачът ни направи директна точка от начален удар, а след това нови две добри изпълнения доведоха до блок от страна на Соколов и до носена топка на Джови, след която второто техническо прекъсване дойде при 16:12 за България. И паузата не помогна на "скуадра адзура", която отново усети мощта на българския блок в лицето на капитана Алексиев за 17:12.

За съжаление петте точки аванс бяха пропилени с лека ръка и Италия изравни за 20:20 преди Скримов да спре негативната серия. Съперникът ни обаче направи нова серия от 4 поредни точки и след сервис в аут на Соколов загубихме нелепо гейма с 22:25.

Четвърти гейм - 24:26

Нашите успяха бързо да се отърсят от случилото се и бяха доминиращият отбор от началото на четвъртия гейм. Възпитаниците на Камило Плачи на няколко пъти повеждаха с 2-3 точки, но Италия съумяваше да изравни. Все пак нашите не позволяваха на съперника си да поведе, а при 13:12 Цецо Соколов най-сетне показа мощта на своя сервис и след два поредни аса поведохме с 15:12.

След бъркана топка на Соколов, авансът ни бе намален при 19:18, а след нова бъркана топка, този път на Йосифов, сценарият се повтори и Италия изравни за 20:20.

Неразбирателство в защита на България доведе до първото повеждане на съперника в гейма при 22:21, но след тежкия сервис на Скримов и грешка на Савани отново поведохме - 23:22.

Италия обаче стигна до мачбол при 24:23, след като Бирарели направи ас с флот сервис, който не бе добре преценен от българските волейболисти. Първата възможност бе спасена, но при втората Италия игра добре в защита, а след това Савани направи блок-аут, с който затвори сета с 26:24, а с това и мача.

България загуби нелепо от Италия, класирането за полуфинал не е сигурно

източник: fivb.org