В повторение на финала на последното Световно първенство Бразилия пак би Полша. Селесао без капитана си Жиба в игра отнесе европейските първенци отново и пак с 3:0 гейма (25:16, 25:19, 25:20) пред погледа на българските волейболисти в зала „Росини” край Анкона. Нашите пък видяха, че феновете са с тях, след като в деня без мач на тима ни от втората фаза на Мондиала имаше опънат и голям трибагреник. Утре от националите ни играят с Полша от 18 часа българско време първия си мач от Група N.



Срещата започна ударно за защитаващите титлата си бразилци, които поведоха с 3:0 точки. Ян Свобода се ядоса на последвалите две грешки на поляците и взе почивка още при 5:1 за противника. Това не даде резултат като Новаковски не бе намерен от Загумни и атакува през центъра в мрежата (6:1). Първата спечелена от игра точка за европървенците бе от Грушка за 7:2, а след леко пускане селесао взе първото техническо прекъсване при 8:2, но разликата набъбна и до 9:2. Свобода използва и втората си почивка още в първата половина на гейма при 11:4, но веднага Лукаш Сааткамп заби ас пред Курек за 12:4, след което се стигна до 13:4. Полша успя да се отърси и записа четири безответни точки до 13:8, след което Бернардо Резенде се надигна с патериците от стола си и взе прекъсване. Второто техническо прекъсване пък дойде при 16:9 след нова директна точка от начален удар за селесао. Поляците успяха да вземат две доста продължителни разигравания с добра защита и настигнаха бразилците до 18:12. При 19:13 влязоха резервите Ломач и Влазли, но останаха до 22:13. На две точки от гейма, Бразилия даде три на поляците, но след това си свърши работата за 25:16, не без помощта и на Винярски.

След якия бой през първата част поляците се разиграха във втората, като до средата играта бе равностойна и дори повеждаха в резултата. При второто техническо прекъсване обаче Бразилия бе отново водач в резултата и то със 16:12. Това бе последвано от силна серия на „дружина полска”, която догони до 17:16. От ъгъла на резервите Жиба даваше усилено наставления на колегите си на полето, а те пък не позволиха да бъдат изранени. Мурило взе ас за 23:18, а Бразилия поведе с 2:0 гейма след 25:20.



Освен наставленията и на Жиба, Мурило и останалите получават тайни знаци и подсказвания. Един от статистиците на Бразилия има една единствена задача по време на мач – с листчета с цифри написани на ръка, той дава съвети къде да се напада и къде са грешките. Сковалите се поляци се успяха да се отърсят, докато златните медалисти от 2006 година си правеха каквото поискат.

В третия гейм първото техническо прекъсване дойде при 8:5 за тях, а второто без проблеми при 16:10. По бройка феновете на поляците бяха повече и доста по-шумни, но нямаха поводи да бият постоянни тъпани, да надуват тромбите си и т.н. Бразилските почитатели обаче бяха далеч по-колоритни и весели, като гордо пееха и вееха знамена при 19:12. Жиба и компания стигнаха до 23:17, пуснаха две точки на Полша, но взеха частта с 25:20, а с това и чистата победа, излизайки на първо място в групата ни.

Новините от Световното по волейбол от Италия четете със съдействието на bwin.