Националният ни тим по волейбол за жени записа втори успех в Лига на нациите. Възпитаниците на селекционера Лоренцо Мичели надиграха по категоричен начин тима на Канада с 3:0 в третия си мач от втория уикенд на надпреварата в Кесон Сити, Филипините.

С две победи, пет загуби и актив от 5 точки, България заема 13-о място във временното класиране на Лига на нациите. Канадките са на 10-а позиция с три победи и 9 точки. Утре в 6:00 часа България изправя срещу Белгия, който е 14-и с две точки и една победа, но и мач по-малко.

Нашите поведоха с 8:4 в първата част, но след слабости в посрещането се стигна до изравняване. В решителните моменти Канада ни обърна при 23:22, стигна се и до първият геймбол за съперника. Нашите обаче издържаха на напрежението. и наложиха волята си за 26:24.

В средата на втората част българките изоставаха с четири точки при 13:17, но наваксаха и при 21:21 всичко отново си дойде на мястото. След което психологическото предимство бе на страната на нашите и те затвориха гейма.

След това изостанаха отново в началото на третия гейм, за да стигнат до три точки аванс след средата му и спокойно да завършат мача.

Това е втора победа за отбора ни, воден от италианеца Лоренцо Мичели, в надпреварата. Бихме и Нидерландия с 3:2. Записахме пет поражения - 0:3 от Тайланд, Сърбия, Турция, САЩ и Япония, а сега идва и първия ни "чист" успех. С него отборът ни е 13-и в класирането с 5 т. от общо 16 отбора в турнира.

Мария Йорданова записа 15 точки за победата, а Мирослава Паскова добави 14. С 12 се отличи Силвана Чаушева, Нася Димитрова реализира 11, включително три на блокада.

От 28-ми юни мачовете се местят в България, като първият ни двубой е срещу Доминиканска република в зала "Арена Армеец" в София. 

БЪЛГАРИЯ - КАНАДА 3:0 (26:24, 25:22, 25:21)

България: Лора Китипова, Силвана Чаушева, Мария Йорданова, Мирослава Паскова, Нася Димитрова, Мира Тодорова; Жана Тодорова-либеро

Старши треньор: Лоренцо Мичели

Канада: Брий Кинг, Кийра ван Райк, Алекса Грей, Хилъри Хауаи, Дженифър Крос, Емили Меглио; Джулия Мурмън-либеро

Старши треньор: Шенън Уинзър