Българският национален отбор по волейбол загуби от Франция във финала на Втора дивизия на Световната лига с 0:3 гейма /16:25, 20:25, 21:25/. Така волейболистите ни не успяха да се преборят за завръщане в Първа дивизия  и участие в тазгодишната Финалната шестица на Световната лига. Съставът ни, воден от селекционера Пламен Константинов остана на десета позиция в крайното класиране на турнира.

Волейболистите ни отстъпиха на по-мощния и стабилен тим на Франция, който заслужено триумфира и ще играе във Финалната фаза на надпреварата. Съперниците превъзхождаха категорично националите в целия мач, като демонстрираха силен сервис и ефективна игра в защита. България пък не успя да противодейства, като едва в третия гейм оказа по-сериозна съпротива.

Селекционерът Константинов избра за започне със състав Андрей Жеков, Владимир Николов, Тодор Алексиев, Николай Пенчев, Виктор Йосифов, Николай Николов и либеро - Теодор Салпаров.

Двубоят стартира равностойно, като с мощна атака на Тодор Алексиев България поведе с 4:2 точки. Съперникът изравни до 5:5 и с изненадваща атака на Ървин Нгапет поведе с 6:5 точки. Първото техническо прекъсване в гейма дойде при резултат 8:7 за гостите. Със стабилна игра в защита и на блокада французите дръпнаха с 11:8. Използвайки блокадата си и при последвал добър начален удар Франция поведе с 15:10 точки. Последва нов силен сервис на Кевин Льо Ру и французите излязоха напред с 6 точки - 16:10. С мощен начален удар на Ники Николов и атака на Алексиев, България намали до 12:16. Пропуските в играта на националите обаче доведоха до 20:13 в полза на съперника. Французите се възползваха максимално от нестабилното посрещане на българите и поведоха с 23:15 точки и спечелиха първия гейм с 25:16 точки.

източник: Lap.bg, Ивайло Борисов

България започна добре втория гейм и по-стабилни сервис и блокада поведе с 5:3 точки. Съперникът обаче не позволи откъсване на националите с повече от 2 точки и разликата се запазва до 8:6 в първото техническо прекъсване в тази част. Франция успя да обърне до 9:8, като спорно отсъждане на реферите изнерви Пламен Константинов, който реагира и получи жълт картон. 

Съперникът продължи да трупа аванс, като дръпна с 12:9 и 14:10. Пламен Константинов потърси промяна и пусна в игра Станислав Петков на мястото на Тодор Алексиев. Французите обаче останаха стабилни и стигнаха до 16:10 при второто техническо прекъсване. Три поредни точки за националния ни тим върнаха надеждите за успех в този гейм и селекционерът на гостите Лоран Тили веднага поиска прекъсване. Французите продължиха да владеят инициативата, като задържаха 3-4 точки аванс до 22:18 и затвориха втория гейм с 25:20 точки. Съперникът вече води с 2:0 гейма.

В началото на третия гейм Пламен Константинов реши да пусне либерото Мартин Божилов вместо Теди Салпаров. Франция поведе с 6:3 точки, но с по-здрава игра в защита националите намалиха до 6:7. Българите съсредоточиха още сили на блокада и след аут при сервис на Рузие, успяха да обърнат резултата и да поведат последователно с 10:9 точки u 12:11 точки. Геймът продължи да върви точка за точка, като България поведе с 16:15 при второто техническо прекъсване.

Французите обаче не се огънаха и наваксаха изоставане от 15:17, до 18:18 точки. При 20:20 Константинов пусна Мирослав Градинаров на мястото на Виктор Йосифов, а Франция излезе крачка напред за 21:20 и без съществени проблеми приключи гейма с 25:21, а с това и мача с 3:0 гейма.