Българският национален отбор по волейбол записа трето поражение в тазгодишното издание на Световната лига. „Трикольорите“ ни претърпяха загуба с 0:3 гейма от Сърбия.

Момчетата на Камило Плачи не успяха да демонстрират качествата си, докато добре подготвените гости успяха да се справят много по-добре в Арена Армеец София.

Италианският специалист не изненада със стартовия си състав, като пусна Георги Братоев, Тодор Скримов, Виктор Йосифов, Тодор Алексиев, Цветан Соколов, Николай Николов и либеро Теодор Салпаров.

Двубоят започна много оспорвано, точка за точка, за да може България да вземе преднина от две точки при първото техническо прекъсване за 8:6. Силният сервис на гостите обаче успя да им помогне, за да обърнат резултата в своя полза и да дръпнат до 16:13 точки. След това момчетата на Камило Плачи успяха да стопят разликата, но отново агресивният сервис на сърбите се оказа решаващ, за да продължат да водят с точка-две. След отлично отиграване на Тодор Скримов разликата бе намалена на 22:23. Сервисът на Тодор Скримов обаче му изневери за 22:24. След много добра атака през центъра на Виктор Йосифов „трикольорите“ запазиха шанс за положителен развой на гейма – 23:24. Благодарение на Тодор Алексиев България спаси геймбола за 24:24. Напрежението обаче се оказа по-голямо в щаба на българите и Сърбия спечели първата част с 28:26 точки.

Окрилени от спечелената първа част, „плавите“ стартираха втората много по-мобилизирано от „трикольорите“ и поведоха с 8:7 при първата техническа пауза, като дръпнаха с цели 5 точки при втората - 16:11. След отлична серия момчетата на Камило Плачи успяха да намалят разликата до 18:22, но след това сърбите отново бяха на познатото ниво, за да затворят гейма при 25:18 точки.

Третата част започна по подобие на втората, с много по-добро представяне на състава на Сърбия. След ас на Марко Подрасчанин „плавите“ поведоха с 8:5 точки. Последва изключителен срив за българския национален отбор по волейбол, за да се стигне до 18:10 точки в полза на Сърбия. Нокаутът настъпи при 25:13 точки.

Венелин Кадънков и Красимир Георгиев са новите имена в състава на Камило Плачи. Те ще заемат местата съответно на Данаил Милушев (с контузия) и Иван Латунов, който записа своето първо участие за мъжкия отбор в двубоите със САЩ.

Това е трета поредна загуба на българските волейболисти след двете загуби от САЩ, отново на роден терен, но във Варна, на старта на Световната лига. От своя страна волейболистите на Сърбия записаха трета поредна победа в групата след двата успеха в Ниш над олимпийския шампион от Лондон'2012 и настоящ победител в Световната лига  Русия.

Утре вечер, неделя, българският тим ще излезе във втория си двубой срещу Сърбия. Мачът е отново от 20.00 часа в Арена Армеец София.