България загуби от Русия с 1:3 гейма (20:25, 24:26, 25:20, 23:25) първия си мач в зала „Панини” в Модена за разпределение на местата от 5-то до 8-мо на Световното първенство по волейбол. В мач, който бе очакван да е 1/2-финал, а не за позиция под Топ 4, родните национали отстъпваха по стойност на играта на ставалите три пъти първи на планетата.

Загубата бе четвърта за българите на Световното първенство и след нея момчетата на Силвано Пранди ще трябва да играят за 7-о място срещу загубилия мача между САЩ и Германия.



За първи път от началото на Световното първенство по волейбол в Италия, българските национали не са подкрепяни от стотици свои фенове и агитки, в „Панини” влязоха не повече от 10 българи, които единствено развяха трибагреника. Преди да заемат местата си в залата, част от ръководителите на Българска федерация волейбол, видяха как парапланеристи се приземяват пред съоръжението като част от атракцията на Мондиала и дори за малко не бяха отнесени от един от тях. На трибуните са Найден Найденов, Димо Тонев, Цветана Божурина и други.



Силвано Пранди бе посрещнат в залата с мощни аплодисменти от местата публика, която очаква от понеделник да стартира работата си клубът на Модена за предстоящия сезон 2010/2011 в Серия А1. Специалистът не направи никаква промяна на стартовата шестица и както от началото на Мондиала, така и срещу Сборная заложи на Андрей Жеков, Николай Николов, Виктор Йосифов, Матей Казийски, Тодор Алексиев, Владимир Николов и либеро Теодор Салпаров.
Даниеле Баньоли, който има доста проблеми в лагера от всякакво естество остави извън групата на Русия титулярното либеро Алексей Вербов, а започна мача с Тарас Ктей, Сергей Гранкин, Юри Бережко, Дмитрий Мусерски, Александър Волков, Максим Михайлов и Валери Комаров като либеро. Първи рефер на срещата – Милан Лабаста от Чехия с помощник Наср Шаабан.

Откриващата точка в мача бе за България (1:0), а след атаки на Владо Николов и Тодор Алексиев, поведохме с 3:1 и озвучителят в зала „Панини” пусна като звуков ефект „Бомба”. Чрез капитана и Казийски запазихме аванса си от 2 точки (5:3, 6:4), но Мусерски бе по-съобразителен от Ники Николов и изравни при 6:6. Първото техническо прекъсване бе за българите (8:6) след атака в аут на Мусерски, но същият мощно заби в полето ни, за да изведе тима си напред в резултата 8:9. Същият този 22 годишен руснак с ръст от 217 см постигна ас за 11:9. След серия от грешки на началния удар и за двата тима, Владо Николов по диагонала ни доближи до 12:13, но въпреки добрата игра в защита на Алексиев, Волков постигна 14-тата точка за Русия, срещу 12 за България. При второто техническо прекъсване вече пасивът ни бе 3 точки – 13:16. С тройна блокада след подновяването на играта противникът ни реализира нова точка, но Казийски надигра свои бивши съперници в руското първенство за 14:17. Матей получи силни аплодисменти за начинът на отиграване за 15:17 след дълго разиграване с добри изяви в защита на Бережко и Жеков. След ново догонване на играчите на Пранди на тези на Баньоли, българският зет водещ Сборная взе почивка. Тодор Алексиев бе спрян при атаката си през центъра, а след това Максим Михайлов атакува и върна преднината в полза на Русия – 16:20. Тодор обаче реализира за 18:21, но отговорът на руснаците бе две поредни точки (включително и ас) на Михайлов – 18:23, което накара Пранди са извади Казийски и на негово место да се появи Николай Пенчев. Бережко постигна първи гейм-бол (19:24), а Баньоли пусна Денис Бирюков, но той не спаси атака на Алексиев (20:24). За България в игра и то за сервис влезе Валентин Братоев, но Волков постигна точка и взе гейма за Русия след 20:25.

Сборная взе инициативата и в началото на втората част, след като имаше процентно по-добра игра във всички елементи на играта. Бережко и компания ни поведоха с 3:5 и след две наши грешки с 4:8. Благодарение на Андрей Жеков стигнахме до 7:9, а Алексиев на три пъти бе по-съобразителен от противника за 9:12, 10:12 и 11:13. За да стигнем до 12:13 и 13:13 допринесе добрият сервис на капитана ни Николов. Страхотна блокада на Казийски ни позволи да обърнем за 15:14, а след това в игра за Русия влезе Семен Полтавски, Волков сгреши и при второто техническо прекъсване поведохме със 16:14. Играчите на Даниеле Баньоли се разиграха и ни догониха при 19:19. Владо Николов прекъсна руската серия с игра по пръстите на блокадата за 20:20, а Казийски ни върна преднината с успешна акция по диагонала за 21:20. Пранди поиска почивка при 21:22. Казийски не само изравни (22:22), но заби първи ас за 23:22, но и втори за гейм-бол при 24:22. Мусерски простреля от начален удар Алексиев с аз и резултатът бе изравнен -24:24. Христо Цветанов влезе на местото на Ники Николов, а тимът ни прости изгледа нов ас на 217-сантиметровият гигант, след което Пенчев замени Алексиев. Това не помогна – Мусерски реализира нова точка директно от сервис за втория гейм за Русия при 24:26.

Третият гейм бе стартиран с точка на Ники Николов, но руският гигант с №13 Мусерски набързо пак се разписа. След няколко равностойни разигравания, Казийски се озлоби на противника и България влезе на първо техническо прекъсване с 4 точки преднина – 8:4. Алексиев получи лош удар на пръст на лявата си ръка, но това не му попречи да отбележи за 11:8. Владо Николов атакува неспасяемо за 13:10, след това Жеков игра с центъра Йосифов за 14:10. Пенчев отново замени Алексиев при 15:11, но сбърка сервис и през него Ктей атакува за 15:13, а след това Казийски записа нова точка – 16:13. Владо Николов заби топката в краката на Гранкин, а след нова надлъга руската блокада за 18:14. Пранди направи пълна смяна Пенчев – Алексиев при 19:15, а след това Русия отбеляза чрез Михайлов. По диагонала Алексиев прати топката в аут (19:17), Пранди взе прекъсване по време на което в залата се чуваше „Help, I need somebody” на Бийтълс. Мусерски записа пети и шести ас от началото на мача за 19:18 и 19:19. Българският капитан с думи се опита да върне духа на тима, а Пранди взе ново прекъсване. Алексиев прекъсна сервис-серията на 217-сантиметров руснак със своя точка за 20:19, но Бережко изравни. След два пъти стабилна бг-блокада, Русия атакува в аут и отново поведохме с 2 точки – 22:20. Аплодисменти получи нова тройна блокада на родните национали за 23:20, получи и капитанът ни за това как затвори гейма с две поредни точки директно от начален удар - 25:20 и 1:2 гейма.

Четвъртата част както и предната стартира с точка за България, като тя бе ас на Казийски, последвана от блокада за 2:0. С подобрена атака и блокада, националите ни намериха начин да противодействат на Русия, а капитанът Николов бе най-амбициран и реализираше серия от успешни атаки. Казийски бе на път да счупи пръстите на Волков и се разписа пак за 5:3. Жеков сам блокира противника при 7:4, като Баньои отговори със смяна Ктей вън и на полето Евгени Сивожелез. Въпреки отличните спасявания на Салпаров, Сборная намери начин да вземе 6-ма точка, а Казийски ни спечели 8-мата. С блокада Русия изравни при 8:8, а благодарение на грешка на противника за удържахме точка аванс, но за кратко защото Евгени Сивожелез успя директно от сервис да отбележи в полето ни. Михайлов блокира атакуващия Алексиев (10:11), но за наша радост този път Мусерски не прехвърли мрежата от сервис (11:11). Плеймейкърът на съперника Гранкин пусна за 12:13, но Казийски отговори с бг-точка, направи и контра за 15:15. Русия взе второто техническо прекъсване след като Бережко отигра ползотворно за 15:16. С вик Владо Николов поиска Жеков да подаде към него и не сгреши – реализира за 16:16. Евгени Сивожелез заби ас обаче за 16:18 и Пранди отново взе почивка, за да спре устрема на руснаците. След нова капитанска точка Ники Николов отстъпи местото си на Валентин Братоев, който да бие сервис, но сбърка (17:19). И отново имахме късмет, че Мусерски не сервира добре, но пък Сивожелез успя по правата за 18:20. Тодор Алексиев ни доближи на точка в резултата, Полтавски и Макаров влязоха в игра за Русия, но Казийски не сбърка – 20:21. Алексиев отстъпи мястото си на Пенчев, а противника допусна колективна грешка, с която изравнихме при 21:21. Баньоли направи две пълни смени, докато обаче Йосифов прати топката в аут от сервис (21:22), а рефера отсъди нова точка в актива на Владо Николов – 22:22. Пенчев се върна при резервите след точка на Николов, но Казийски сгреши сервис и даде мач-бол за Русия 23:24. Бережко успя да отбележи необходимата точка, с което взе гейма с 23:25, а с това и мача с 1:3 гейма.

Най-резултатен за българите бе Владо Николов с 21 точки (4 аса и 68% ефективност в атака).

Утре България ще играе за 7-8 място срещу загубилия в мача САЩ – Германия от 18 часа в Модена.

Новините от Световното по волейбол от Италия четете със съдействието на bwin.