Волейболният ни национален тим записа категорична победа с 3:0 гейма над Япония в мач от предпоследния уикенд на най-престижната комерсиална надпревара в Морската столица, въпреки че тази среща трябваше да бъде в Страната на изгряващото слънце, но тимът на Татсуа Уета заради опустошителното земетресение и цунами играе като домакинските си мачове като гост. В различните части резултатът бе - 25:20, 25:21, 25:23.

Радостин Стойчев избра за започне с Андрей Жеков, Виктор Йосифов, Теодор Тодоров, Матей Казийски, Тодор Алексиев, Цветан Соколов и либеро Владислав Иванов. В квадрата на резервите останаха Георги Братоев, Христо Цветанов, Методи Ананиев, Николай Пенчев и Данаил Милушев, след като Светослав Гоцев и Мартин Божилов останаха извън 12-те.

В ложата на ДКС пък своите места е заело семейството на Радости Стойчев и ръководството на Българската федерация по волейбол. На трибуните изявите на Казийски и компания следят Асен Букарев, финалистите в Държавното първенство по волейбол за момчета до 13 години от Пирин Балканстрой и Виктория Волей.

На паузите между отделните геймове пък за публиката на полето се изявява ансамбълът на знаменитата треньорка по художествена гимнастика Нешка Робева, която преди мача сподели, че е била на откриването на зала „Конгресна”.

Капитанът на България в този двубой Матей Казийски изведе тима ни, който към момента е втори в група Б на Световната лига, след като в двата си мача Германия взе от Русия само една точка след 2:3 и 1:3 гейма.

Като по вода тръгна на родните национали защото силен дъжд във Варна съпътства представянето на тима ни. Първата точка в мача бе за Япония след ас на Йонеяма, след което първата точка в нашия актив постигна Тодор Алексиев. Двата тима започнаха равностойно като след 7 равенства японците взеха първото техническо прекъсване с 8:7, а ние успяхме за първи път да поведем в мача при 6:5.

След нова серия от равенства Виктор Йосифов направи 10:10, но греши след това сервиса си. Технично Тодор Алексиев отигра за 11:11, а по правата Цветан Соколов реализира за 12:11 след дълго разиграване с добра японска игра в защита. Алексиев пък успешно надигра на мрежата противника за 13:11. Българите на два пъти стигнаха до аванс от 3 точки след отлични отигравания на Соколов и влязохме във второто техническо прекъсване с 2 точки преднина - 16:14. За кратко в полето Тодор Алексиев бе заменен от Николай Пенчев. Татсуа Уета взе за втори път почивка при 18:14, но веднага след това Андрей Жеков с единична блокада се разписа за 19:14.

След нова серия от равенства Виктор Йосифов направи 10:10, но греши след това сервиса си. Технично Тодор Алексиев отигра за 11:11, а по правата Цветан Соколов реализира за 12:11 след дълго разиграване с добра японска игра в защита. Алексиев пък успешно надигра на мрежата противника за 13:11. Българите на два пъти стигнаха до аванс от 3 точки след отлични отигравания на Соколов и влязохме във второто техническо прекъсване с 2 точки преднина - 16:14. За кратко в полето Тодор Алексиев бе заменен от Николай Пенчев. Татсуа Уета взе за втори път почивка при 18:14, но веднага след това Андрей Жеков с единична блокада се разписа за 19:14. Соколов взе шеста ти си точка за 21:15. От втори опит пък затворихме частта с 25:20 и поведохме с 1:0 гейма.

Равностойно стартира и втората част в мача докато във Варна се разви сериозна буря. След като Цветан Соколов изравни за 6:6 с нови отлични атака, България влезе в първото техническо прекъсване с аванс от 2 точки - 8:6.

Йонеяма се разписа след като това преди него бе направил Казийски. Соколов и Алексиев заслужиха аплодисментите на публиката във зала „Конгресна” след като първия атакува, а втория блокира успешно за 12:9 и накараха Уета да поиска прекъсване. Веднага след това пак Соколов взе две поредни точки за България – 13:9 и 14:10. Отговорът на японците бе чрез Абе за 14:11. С ас на Цветан Соколов взехме второто техническо прекъсване при 16:11, който безупречно пак се разписа за 19:12. Преднината ни нарасна до 8 точки – 20:12, което пък бе отбелязано от публиката с мексиканска вълна. Абе пусна ас за Япония при 20:14. Гостите обаче направиха добра сия като намалиха пасива си от 8 на 3 точки. Виктор Йосифов и на два пъти Цветан Соколов обаче се разписаха, за са вземем частта с 25:21 и така да поведем с 2:0 гейма.

18-тата точка дело на Цветан Соколов откри сметката на България в третия гейм при 1:1. Йосифов и технично Теодор Тодоров пък стигнаха до 3:2, а след това Виктор реализира ас за 4:2. Японците ни догониха при 4:4, последваха няколко равенства, а играчите на Уета взеха първото техническо прекъсване – 7:8. Казийски успешно атакува за 8:9, но след това допуснахме две поредни точки за съперника до 8:11. Виктор Йосифов реализира за 9:11 и това бе началото на обрата ни за 12:11. Подобен мини обрат регистрираха и японците за 12:13. Соколов взе ново равенството при 13:13, когато за Япония влезе в игра Аджеба, но пък с атака по правата влязохме във второто техническо прекъсване като водачи в резултата – 16:15.

Николай Пенчев и Теодор Тодоров стояха добре на мрежата за 18:16, като Тодоров след това се извиси и реализира за 19:17. Уета пък взе втората си почивка при 20:17. инкасирахме две точки (20:19), но Николай Пенчев по отличен начин силово атакува за 21:19. Жеков сгреши от начален удар, но Йосифов взе 22-рата точка за България. Ямамура надигра българите за 22:21, а равенството при 22:22 доиде след точка на резервата Сузуки. Тодор Алексиев изведе отново България напред в резултата – 23:22. Блокада и успешна атака на Соколов пък затвориха гейма с 25:23 и така взехме чест успех с 3:0 гейма.