България загуби много драматично с 2:3 гейма (25:22, 23:25, 28:26, 28:30, 11:15) от Куба в мача определящ участника във финалната четворка в Рим. По този начин "трикольорите" останаха на второ място в групата и ще играят срещу Русия в борбата за местата от 5 до 8 място на турнира.

Силвано Пранди не промени нищо в стартовия състав на България, като заложи на играещия със специален бандаж около кръста Андрей Жеков, Ники Николов, Виктор Йосифов, Матей Казийски, Тодор Алексиев, Владимир Николов и либеро Теодор Салпаров. Заедно с останалите извън групата Христо Цветанов и Владислав Иванов, на трибуните бяха шефовете на федерацията ни, легендите Димо Тонев, Борислав Кьосев, шефът на НВЛ Краси Илиев и поне 150 български фенове.

За Куба Орландо Блекууд пък реши да започне не с титулярния си диагонал, а с Роландо Сепеда, Вилфредо Леон, Йоанди Леал, Роберто Камехо, Роберланди Симон, Райдел Йересуело и либеро Кейбел Гутиерес. За първи рефер на стола бе определеният Нинг Уанг от Китай и един от най-опитните съдии в света като помощник - унгарецът Бела Хобор.

Първата точка в срещата бе реализирана от капитанът Роберланди Симон, а отговорът ни е от Тодор Алексиев. Симон ни отбеляза нова точка, но след това съперникът ни сгреши сервис за 2:2. Владимир Николов по диагонала изведе тима ни напред за 3:2, докато таблата в залата блокираха. Капитанът ни веднага реализира и ас, след което Агуире Йересуело атакува в аут за 5:2. нова грешка на кубинците пи донесе шестата точка, срещу само две за противника и Блекууд поиска почивка. Силната ни серия продължи с нови директни и успешно насочени сервиси на Владо Николов, донесли два поредни аса и на първото техническо прекъсване влязохме с аванс от 6 точки – 8:2. Сепеда след това успя да спечели разиграването, но пък капитанът ни бе неспасяем – 9:3. Камехо направи блокада, а Сепеда вместо в ръцете прати топката върху главата на Йосифов и тя излезе в аут, а Камехо по правата взе четвъртата поредна точка за Куба, което провокира Пранди и той да вземе почивка.

Първата си точка в мача направи Казийски за 10:7, а втората взе по диагонала за 12:9. Тодор Алексиев повали противников играч. Симон намери опразнено месно в полето ни при 13:11 след сервис почти винаги насочен към Казийски. Владо Николов тактично извъртя топка и тя тупна от другата страна на мрежата за 15:12, но последваха три поредни точки за поданиците на Фидел Кастро, включително и директно от начален удар на Симон, но удържахме минимален аванс на второто техническо прекъсване при 16:15. Пранди предприе първата си смяна при 18:16 като извади Виктор Йосифов и пусна Светослав Гоцев, а веднага след това Ники Николов блокира кубинска атака в центъра за 19:16.

Специално за сервис време Фернандо Ернандес, но бързо го спяхме с атака по правата на Казийски и противника пак си седна на стола извън полето, но пред центъра на следващото разиграване ни отбеляза точка Камехо, но пък Тодор Алексиев отговори с блок-аут за 22:19. Константин Митев и влезе в игра, но сбърка сервиса в минутата, когато имахме двама разпределители в полето. Същата грешка направи и Леал – 23:20. Симон за наше щастие сервира в аут за първия ни гейм-бол при 24:21, Йоандри Диас се появи за Куба, но пък мощно Матей Казийски затвори гейма при 25:22 и поведохме с 1:0 гейма.

След равностойното начало на втората чест със серия от изравнявания до 7:7, първото техническо прекъсване бе за Куба (7:8), след това противника сгреши начален удар, но пък позволихме да ни поведат с 3-4 точки, Казийски взе 9-тата ни точка, но след това Куба постигна четири – 9:14 след като Йерезуело спря Алексиев с блокада. Валентин Братоев влезе в игра на местото на посрещача ни, но Сепеда повали Жеков, за да отстъпваме с 10:16 при второто техническо прекъсване.

По правата Владо Николов реализира и заслужи скандиранията на името му от феновете в залата. Йосифов и Жеков направиха непробиваема блокада да 12:17. Йересуело ни отбеляза два пъти директно от сервис, а Леон по диагонала за 13:20 и Пранди взе почивка. Владо Николов прекъсна силната серия на противника, но Камехо взе нова точка, Ники Николов и Казийски също за 15:22. Страхотни блокади на Ники Николов и Владо Николов ни спечелиха 16-тата, 17-тата и 18-тата точка.

С хубав сервис Жеков затрудняваше посрещането на Куба и това накара противника ни да сгреши в атака за 19:22. Нова блокада, но на Казийски ви доближи на 2точки от Куба – 20:22. Играчите на Блекууд пак не организираха добра атака за 21:23, а в игра се върна Тодор Алексиев, който веднага отбеляза за 22:23. Казийски постигна ас за равенството 23:23. Алексиев обаче не успя да контраатакува добре и сбърка, а с ас на Сепеда, Куба ни взе гейма при 23:25 и така резултатът бе изравнен за 1:1 гейма.

България успя да покаже два пъти по-успешна блокада от Куба през втория гейм, но пък отстъпваше в атака и посрещане. Националите ни се вдигнаха и в началото на третия гейм взехме аванс, като на първото техническо прекъсване поведохме с 8:5, а след това с 11:8. Атака на Сепеда излезе в аут и това бе 12:8, а Блекууд веднага го извади, пускайки Фернандо Ернандес. През центъра Симон не бе спрян от нашите, а за куба се появи и Йенри Бел. Тодор Алексиев обаче по правата бе безпогрешен – 14:10. По страхотен начин Матей Казийски спря на единичен блок Леон, за да влезем на второ техническо прекъсване с 4 точки аванс – 16:12.

След това пък кубинската блокада не отигра добре, но и Владо Николов не сервира успешно. Чрез точка по правата на Казийски стигнахме до 18:13. През центъра противника бе силен, но с техника и мисъл Матей ги надигра за 19:14. Силвано Пранди се възползва от почивка при 19:16 тъй като резервата Фернандо Ернандес изпълняваше силен начален удар, с който взе две директни точки до 20:17. Блокада на Йересуело срещу Тодор Алексиев обаче доближи Куба до 21:20, но отговорът на Владо Николов бе точка след атака по правата.

Блокада на Жеков и Йосифов ни върна предимството от 3 точки (23:20). Със изключително силни атака, докосващи блокадата ни Куба ни настигна на точка, но блок на Жеков ни даде първи шанс за гейма – 24:22. Пранди взе почивка при 24:23. Йенри Бел спря Владо Николов на мрежата и така изравни – 24:24. последва ас на Симон и първи гейм-бол за Куба – 24:25.

Казийски обаче ни върна в частта с точка – 25:25. Противникът ни атакува в аут и отново взехме гейм-бол – 26:25, но го изпуснахме (26:26). Диас сервира извън очертанията и това бе трети шанс за България да поведе – 27:26, а капитанът Владо Николов се нагърби в тежестта да атакува. Успя – 28:26! И това бе втори гейм за българите срещу един за кубинците.


Теодор Салпаров даде всичко възможно от себе си в началото на четвъртата част, за да задържаме равен резултат. Разиграванията бяха продължителни и можеха да доведат българите по трибуните до инфаркт. Матей Казийски атакува над кубинската блокада за 8:7 и първото техническо прекъсване. Жеков с крак спаси по невероятен начин, а Ники Николов атакува през центъра за 9:7, което накара говорителя в залата за изригне „Incredibile!”. При 10:9 притивника сгреши от сервис за 11:9, но и Казийски прати топката в мрежата и падна на колене (11:10).

Резултатът бе изравнен (11:11) след атака по правата на Ернандес, а след страхотно спасяване на Салпаров, Казийски не намери добре топката, което ни превърна в догонващи – 11:12, но пък сервисът на Куба пак не бе добър – 12:12. Владо Николов пак изравни за 13:13, че и заби ас за 14:13. Пранди взе почивка след атака на Алексиев в аут след игра на топката по филето за 14:15. Вальо Братоев, който смети Тодор, веднага се разписа за 15:15, но Леон игра по пръстите на блокадата ни и второто техническо прекъсване бе за Куба при 15:16. Казийски отигра добре топката пратена към него от Жеков за 16:16, а Пранди пусна Гоцев за севрис вместо Йосифов, но младият ни национал сбърка. Пак Казийски изравни (17:17), но Жеков прати топката в мрежата от сервис (17:18).

След самопожертвувателни посрещания на Салпаров, капитанът ни атакува успешно за 18:19 и 19:19. Йосифов се върна в игра, но Йересуело направи блокада за 19:21. Българският отговор бе точка на Валентин Братоев и ас на Владо Николов за 21:21. Блекууд взе почивка, публиката изригна като научи за победата на Италия, Куба сгреши – 22:21, Вальо Братоев направи уникална точка и България след 4 поредни точки поведе с 23:21. Камехо направи 22-рата точка за противника, но резултатът пак бе изравнен при 23:23 след атака в аут на Братоев, който бе сменен от Алексиев. Самехо обаче след това излъга блокадата ни и взе гейм-бол 23:24. Виктор Йосифов бе на местото си и реализира за 24:24.

Леон прати топката в аут1, но от ръцете на Казийски и това бе нова точка за Куба при 24:25. Силвано Пранди взе нова почивка. Владо Николов ни върна в мача след точка за 25:25 при посрещане на Алексиев. Виктор Йосифов заби ас за мач-бол за ½-финал! 26:25! Камехо обаче изравни – 26:26. Ернандес спечели инфарктното разиграване – 26:27, но Казйски изравни за 27:27и след това направи 28:27. Жеков обаче сервира в мрежата – 28:28. Леал излъга блокадата ни за 28:29 и гейм-бол за противника. Казийски не атакува силно и Куба записа 30-та точка, с което взе гейма на 28 и изравни за 2:2. ½-финалистът ще бъде определен в тайбрек, след като България изпусна два мач-бола.

Първите две точки в тайбрека бяха за Куба, но бяха последвани от грешен техен сервис. Симон безпощадно заби за 1:3. Владо Николов направи същото, но Симон в центъра се извиси за 2:4. Нова грешка от сервис на противника ни даде точка, но и Жеков не изпълни добър начален удар. Владимир Николов направи „голяма атака” според диктора з 4:5, но Казийски сгреши сервис.

Колективна непростима грешка допуснаха българите за 4:7, а капитанът ни атакува добре. През центъра нямаше кой да спре кубинците, които взеха прекъсването и при смяната на игралните полета ни водеха с 3 точки – 5:8. Отново успешната българска атака бе дело на Владо Николов (6:8), но пак през центъра Леон ни обезкуражи при 6:9. Тодор Алексиев намери начин на прати точката между блокада за 7:9, но пък Ернандес с всички сили ни заби при 7:10.

Същото направи и Симон – 7:11, докато родните национали не бяха привикани от Пранди защото бяха изгубили страстта и яростта си. Леал сгреши сервис и ни подари 8-мата точка, докато пък Йересуело просто пусна за 8:12. Владо Николов се разписа, а Куба сгреши за 10:12.

Леон се извиси и заби за 10:13,1 след което Леал ни пропука за 10:14 и мач-бол за Куба. Атаката на Леон излезе в аут – 11:14. Казийски сервира в мрежата – 11:15 и така Куба ни би пак с 2:3 и се класира за финалната четворка в Рим. България ще търся мястото си от 5-та до 8-ма позиция в Модена.