Легендарният треньор на руския женски национален отбор по волейбол Николай Карпол се настани при българските състезатели край Конелиано, видя Гонг.

Най-титулуваният селекционер в света за последно води на клубно ниво бронзовия медалист в Русия Уралочка Екатеринбург, но помага на национално ниво на Беларус и дори се очаква до месец да застане начело на противничките на България във втория ден на Световните квалификации в Италия. 71-годишният Карпол преди месец лично бе в Обреновац, за да гледа мачовете ни от груповата фаза на Европейската лига срещу Сърбия и по този начин да разучи България за битката за визи за Мондиала догодина.

След като се прибраха от първата си тренировка в зала „Зопас Арена”, националките ни се засякоха с пристигащите в техния хотел състезателки на Беларус. Драган Нешич и Карпол се видяха, поздравиха и размениха няколко думи при първата си среща в Италия.

Легендата, водила Русия над 15 години и извоювал две олимпийски титли и три сребърни медала от Олимпиади, една световна и осем европейски титли, три вицеевропейски, победител три път в Гран При и 10 пъти №1 в Русия бе в Габрово преди две години на олимпийските предквалификации и близките му отношения с Беларус датират оттогава.

Познатият със строгия си нрав специалист има зад гърба си призове за „Треньор №1 в света” за 1989 и 1991 година. Той бе консултант на швейцарския клуб Волеро Цюрих, където миналия сезон начело бе помощник треньорът на България Петър Дочев.