България е втората ми родина! Нямам проблем с балканския манталитет! Имам страшно много приятели от този полуостров, а също така такива, с които съм работил през всичките ми години в тази професия. Познавам чертите от характера на балканците, е не чак толкова добре на българите. През 23-те години като треньор по волейбол съм ръководил доста играчи от Балканите, от Сърбия, от бивша Югославия, България, нека да не пропусна мои играчи от Северна и Латинска Америка, Русия, Скандинавските страни, Австралия, Африка и много други кътчета от планетата. Работата с волейболисти от различни държани по света е предизвикателство за мен. Българите имат волейболен талант, а сред тях имам и доста приятели през годините. Българите играят волейбол като всички други класни състезатели от света. Отношенията между мен и националите са добри. Харесвам хората от Балканите, в това число и от България.

На публиката и нашите фенове искам да кажа, че имаме нужда от тях! Националният ни отбор се нуждае от тяхното присъствие, симпатия и подкрепа както на предстоящите световни квалификации, на Европейското, а и на всички други наши състезания. Благодаря на всички по трибуните в залата във Варна и се надявам да още толкова привърженици в бъдеще. На хората, които ще ни подкрепят през следващите три дни обещавам трудни и отговорни, но също така доста интересни и интригуващи мачове.

На въпрос след като освободи Пламен Константинов и Боян Йорданов от националния отбор, дали усеща повече негативно отношение към него, Силвано Пранди отговори: Моята роля е да взимам решения! Аз съм треньорът - човекът, който трябва да тренира и да определя състава, да взима решения. Освободих Пламен Константинов защото според мен за националния отбор в този момент това бе най-доброто решение. Продължавам да държа на думите си. Да призная това решение бе взето с разума, но не и със сърцето ми. Познавам най-малко от осем години много добре Пламен. Имал съм желанието да привлека Гибона в клубния си тим. Той е добър играч според моите разбирания. Но в този момент с оглед на всичко случило се мислех и за физическото му състояние. Пак ти казвам, че това решение бе за доброто на националния ни отбор, а не за мен”. Продължихме с въпроса дали при възможност би взел сега Гибона в Модена, а отговорът бе: „Съставът на Модена вече е завършен. Състезателите са избрани. Но искам да подчертая, че Пламен Константинов в добро физическо състояние, такъв какъвто го познавам, със сигурност бих искал да е част от избраниците ми в Модена.

По отношение на Боян Йорданов, Пранди каза: „Освобождаването му бе техническо. За трите месеца, в които работим, смятам че Цветан Соколов е по-добрия избор за мен в ролята на втори диагонал. Боян е прекрасен играч и момче, наистина страхотен човек, но за съжаление имаше проблем с контузия. Затова Цветан в този момент е по-добрият избор”.