„Имаме реални шансове да вземем медали от Световната лига, а голямата награда от 1000000 долара ще ни дойде добре”, обяви пред Гонг президентът на волейболната ни федерация Данчо Лазаров преди гостуването на България на Корея през уикенда. Волейболните ни национали са на трето място в група А на престижната комерсиална надпревара, като в събота и неделя гостуват в Инчеон от 8 часа сутринта българско време.

Ето коментара на Лазаров за мъжкия ни национален отбор:

„Всички се надявахме да се представим по-добре срещу Бразилия на старта на Световната лига. Но причините са в това, че тимът ни не можа да се подготви както трябва, доста от основните състезатели късно се включиха в подготовката. Отборът се събра в самолета на път за Аржентина. Добре, че успяхме да договорим лагера там и двете контроли, а Бразилия много отдавна се готвят. Все пак да не забравяме, че играехме срещу световния шампион. Хубаво е, че взехме точка от втория мач, който можехме да спечелим. Трябва да сме доволни от този старт. Победите пред отбора и влизането му във форма тепърва предстоят!”

„Всички са живи и здрави, сега при пътуването им до Корея нека ги оставим на спокойствие да се концентрират. Корейците не са отбор, който би трябвало да ни затрудни. Дано не изпуснем точки или геймове в Инчеон. Трябва да търсим две чисти победи.”

„Очакваше се Холандия да играе с един променен и подмладен състав, но срещу Корея в първия уикенд са били с титулярите си, които са опитни и корави. В последните години ние ги побеждаваме където ги видим, но обезателно в Холандия трябва да се представим добре, да извлечем максимума, ако искаме да отидем да финалите на Лигата в Аржентина.”

„Добре е, че Силвано Пранди залага на тези, които са най-добре подготвени и които показват най-голямо желание за игра. Това дава шансове пред всички състезатели. Безспорно имаме ярко изразени титуляри, които със игрите си са изградили този авторитет и право, но виждате, че Христо Цветанов остана първия мач извън 12-те, очевидно не е достатъчно добре подготвен. Пранди взима най-правилните решения в интерес на отбора и най-важното – той не би могъл да се влияе от каквито и да е странични фактори, единствено го интересува играта.”

„1000000 долара биха ни дошли точно навреме, но значителна част от тази награда отива в отбора. Тази година съставът ни има реалните шансове да играе във финалите в Аржентина и да се представи добре, за разлика от миналата. Хубаво е да си оправим бюджета като бразилците, но и те миналата година загубиха финала. Целта, която сме си поставили с отбора е да играем финали, пък там, ако имаме късмет и тимът ни е в добра форма, защо да не грабне голямата награда?!”

„Програмата на националите за Световното първенство е доста натоварена и направена. След края на Световната лига имаме подготовка и турнир в Италия, след това един турнир във Франция с доста силни противници. Програмата е запълнена до краен предел и е финансово подсигурена!”