Пред погледа на президента Международната волейболна федерация (FIVB) д-р Рубен Акоста и съпругата му Малу България победи с 3:2 гейма победи Русия. Националите ни нямаха успех над Сборная в последните 4 години.

 

След години руско надмощие и остри критики от страна на Владимир Алекно, българите взеха изключително важната седма победа на Световната купа, с което почти си осигуриха спечелването на олимпийска квота за Игрите в Пекин догодина.

 

Пред 8200 зрители в зала Метръполитън Джимнейзиъм в Токио спечелихме с 25:21 първия гейм в двубоя от Световната купа в Япония срещу водача в класирането Русия. Сборная обаче успя да изравни на 1:1 след победа във втория с 25:23. Лъвовете отново поведоха в геймовете след успех в третия с 25:22, но руснаците взеха четвъртия гейм и всичко ще се реши в тайбрек.

 

Мартин Стоев заложи на Тодор Алексиев вместо капитана Пламен Константинов като посрещач, заради проблемите в кръста, които Гибона получи в мача срещу Корея. В центъра Евгени Иванов започна заедно с Красимир Гайдарски, а Христо Цветанов остана резерва.

Двубоят започна с ас на Юрий Берешко, но чрез отлична игра на Владо Николов, блокада на Евгени Иванов и силен сервис на българите, успяхме да поведем с 6:5 след ас на Владо Николов.

Първото техническо прекъсване дойде при 8:6 и до края на гейма не позволихме на руснаците да изравнят. Алекно предприе смяна, пускайки Остапенко на мястото на Колешков. След точка на Матей Казийски за 16:14 дойде и второто техническо прекъсване.

Андрей Жеков направи невероятна блокада на Тетюхин за 17:14. Мартин Стоев пусна в игра пусна за малко в игра Боян Йорданов, Пламен Константинов и Николай Николов. Нашите показаха отлична игра във всички елементи, пределни мобилизация, а помощник треньора Владислав Тодоров – Сарата ги насърчаваше на всяко едно отиграване и с думите „натискай”. След четири пъти аванс от четири точки, българите изпуснаха първия си геймбол при 24:20, но след 11-ото повеждане с три точки взехме гейма с 25:21.

Отличната игра на националите ни продължи и във втория гейм, но допуснахме Русия да ни поведе след равенството при 6:6, дошло с ас на Владо Николов. Първото техническо бе при 8:6 в полза на Сборная. След като изоставахме с 10:12, на сервис застана Волков и направи три поредни точки.

Берешко донесе второ техническо прекъсване за 16:12, а Семен Полтавски се разигра, след като се губеше в първата част, реализира успешен ас и атака, с което момчетата на Владимир Алекно ни дръпнаха с пет точки. В игра се появиха резервите Пламен Константинов и Боян Йорданов и България реализира три точки. Догонихме руснаците само на точка на четири пъти. Тодор Алексиев не позволи руснаците да вземат втория си геймбол, но след грешен сервис, при който Владо Николов рискува, Русия взе втория гейм с 25:23 и с това изравни за втория гейм.

След изключително изравнени сили и възможности в третия гейм, България и Русия показаха един от най-красивите и интересни геймове от началото на Световната купа. Пламен Константинов замени Тодор Алексиев при пасив от три точки - 4:7. Първото техническо дойде при 8:5 за Сборная, след което възпитаниците на Алекно вложиха повече острота в атаката си, което им позволи да запазят аванса си от две точки.

След блокада на Краси Гайдарски успяхме да изравним при 13:13. Имахме пасив от две точки при 14:16, но отличната игра на Матей Казийски и Владо Николов доведе до три изравнявания, последното при 18:18. Алекно изригна срещу своите след ас на Матей Казийски за 19:18. Битката точка за точка продължи. Цветанов замени Жеков при едно разиграване, а след три грешки на руснаците затворихме гейма с 25:22, с което поведохме с 2:1 гейма.

 

Четвъртият гейм отново бе изключително равностоен. Руснаците ни водеха с точка до 7:6, но ние им отговорихме с две поредни точки на Владо Николов за 8:7 в наша полза. Берешко обаче направи ас и даде инициативата на Сборная с поредица от размяна на точки.

 

Отново ние имахме предимството при второто техническо прекъсване - 16:15 и за последен път поведохме след атака на Казийски за 17:16. Волтавски и компания дръпнаха с 19:17, а след това и на три пъти с по три точки до 23:20. В надлъгването на треньорите Стоев и Алекно предприеха смени. Догонихме Русия до 22:23, Владо Николов обаче падна и лошо и почувства болка в десния си глезен. Русия все два поредни точки за 25:22 и изравни на 2:2, и последва тайбрек.

 

Решителният тайбрек започна лошо за българите, след като губеха с 2:5. Невероятна игра в защита показа либерото ни Теодор Салпаров, а чрез Матей Казийски, Евгени Иванов и Владо Николов изравнихме за 5:5. Три поредни точки в актива на България постигна капитанът Пламен Константинов и на прекъсването, на което двата тима си смениха игралните полета водехме с 8:7.

 

Чрез Красимир Гайдарки и Матей Казийски запазвахме аванса си от една точка. Казийски и Владо Николов допринесоха за 13:10 и 14:11, а националите ни взеха тайбрека с 15:12, след което дойде и българска радост в Токио – България би непобедения до момента отбор на Русия за първи път в последните четири години.

 

Мартин Стоев и компания изнесоха най-добрия си спектакъл на Световната купа, всеки един от играчите показа не само невероятно желание и характер, а реализира на 100% възможностите си.

 

След като в последно време Владимир Алекно критикуваше играта на Андрей Жеков, българският разпределител бе на висота не само при разиграванията на съотборниците си, но и при сервис, блокада и атака. Той бе избран за най-добрия играч в мача и получи розовия плюшен талисман на Световната купа.

 

Съставите:

 

България: Евгени Иванов 7, Андрей Жеков 3, Красимир Гайдарски 11, Матей Казийски 22, Владимир Николов 21, Тодор Алексиев 5, Теодор Салпаров – либеро (Христо Цветанов, Боян Йорданов, Николай Николов, Пламен Константинов 9)

 

Русия: Семен Полтавски 18, Сергей Тетюхин 8, Вадим Хамутцких 3, Юри Бережко 17, Александър Волков 14, Андрей Кулешков 11, Алексей Вербов – либеро (Павел Круглов 1, Сергей Гранкин, Алексей Остапенко 1)