Националният отбор на България по волейбол извоюва изключителна победа в първия си мач срещу Франция от Световната лига. Дебютът на Камило Плачи като старши треньор в турнира бе белязан от много обрати, драма, но и най-важното - успех с 3:2 гейма - 25:21, 14:25, 21:25, 25:22, 15:11. Националите ни демонстрираха изключително мъжество и се върнаха в мача след загубените по тежък начин втори и трети гейм, а в най-важните моменти запазиха спокойствие въпреки горещата подкрепа за домакините в залата в Монбелиар.

Двубоят потръгна страхотно за нашите, които поведоха с 3:0 точки след серия от нервни отигравания на домакините. Грешките ни при началния удар обаче позволиха на съперника да изравни при 6:6 и да се оттегли на първото техническо прекъсване с аванс от 8:7. Тодор Алексиев и Цветан Соколов обаче се разиграха след него, а блокадата ни също заработи на високо ниво и успяхме да дръпнем с 15:11.

Блокировачите ни тотално успяха да обезличат крайните нападатели на Франция и със страхотен блок на Соколов дръпнахме с пет точки - 19:14.

"Петлите" отразиха първата ни точка за спечелване на гейма при 24:20, ала още в следващата атака успяхме да затворим частта в наша полза.

Вторият гейм се развиваше точка за точка до 3:3, когато на сервис застана Жулиен Линеел. Играчът с номер 11 ни затрудни максимално и донесе четири поредни точки за Франция. След първото техническо прекъсване разликата се увеличи си още една след много силна игра на Арди-Десурс - 6:11.

Силните изяви във френския лагер продължиха и дори ас на Цецо Соколов не успя да убие устрема на домакините. Второто техническо прекъсване дойде при резултат 16:9 в тяхна полза.

Сидибе и Арди-Десурс продължиха да тормозят отбраната ни и след това, като от отличните ни блокади от откриващия гейм не остана и помен. Французите се възползваха от срива от нашата страна на мрежата и напомпаха самочувствие с 25:14.

Третата част не започна леко за нашите. Два силни сервиса на Нгапет позволиха на домакините да поддържат крехък аванс, но първото техническо прекъсване дойде при  8:7 за нашите. Оттам нататък срещата продължи в размяна на точки, като играчите на Камило Плачи не успяха да намерят противодействие на мощните атаки през центъра.

След второто техническо прекъсване французите започнаха бавно да се откъсват напред в резултата, а Линеел с технично отиграване доведе нещата до 19:16 в полза на тима си. Нгапет доведе нещата до 21:17 и самият той завърши последната точка за 25:21.

Четвъртият решителен гейм имаше равностойно начало, но с малко по-добра игра, българите се оттеглиха на техническо прекъсване с преднина от 8:7. До следващото такова нашите момчета успяха да разстроят играта на домакините и дръпнаха с 16:11 и дори 18:11. Тогава обаче начални удари започна да изпълнява Нгапет и се приближиха опасно само на 1 точка.

Последва драматично и продължително разиграване, при което нашите на три пъти не успяха да реализират и спасиха същия брой атаки, преди Соколов с единичен блок да направи 19:17 за нас.

В този момент съдията на стола вдигна дискусионен жълт картон на Камило Плачи, който искаше да направи смяна. Това обаче повлия повече на Сидибе, който с дясната ръка прати топката в аут - 20:17 за България.

С точни прекъсвания домакините успяха да скъсят разликата, но невероятно изпълнение на Тодор Алексиев прати мача в тайбрек след 25:22 за "трикольорите".

Петият гейм започна повече от добре за българите. Грешка от сервис на Франция и две успешни блокади ни позволиха да дръпнем с 3:0, а Лоран Тийе побърза да вземе таймаут.

Това обаче не спря катастрофата - аут по диагонала на Сидибе и нови две грешки доведоха нещата до 6:0 в наша полза. "Петлите" обаче върнаха интригата с два успешни блока срещу Виктор Йосифов и Тодор Скримов, последвани от блок-аут на Сидибе  - 6:3.

Камило Плачи на свой ред поиска прекъсване, но серията на французите продължи до 6:5. Краят й обаче дойде с успешна атака на Скримов, но тя бе последвана от неприятна грешка на Соколов от сервис. Линеел се възползва и с находчиво отиграване по пръстите на блокадата изравни - 7:7. Мощна атака на Соколов ни гарантира, че ще сменим полетата при точка аванс в наша полза.

Българите се вдигнаха и с успешна атака на Алексиев, последвана от хубав блок на Йосифов дръпнахме с 11:8. В тези минути на страхотно напрежение и късметът ни се усмихна - "чекмедже" на Георги Братоев и спасена топка, довела до блокаут на Скримов почти подпечатаха победата.

Прекъсването, поискано от Франция, само отложи неизбежното и Цецо Соколов сложи точка на спора - 15:11 след мощна забивка по диагонала.

Следващият двубой между двата отбора е в неделя от 18 часа.

Състави:

Франция: Мори Сидибе, Бенжамен Тонюти, Гийом Кеск, Ървин Нгапет Жерал Арди-Десурс, Кевин Льо Ру - Женя Гребеников-либеро

Страши треньор: Лоран Тийе

България: Георги Братоев, Тодор Алексиев, Цветан Соколов, Виктор Йосифов, Тодор Скримов, Стоян Самунев, Мартин Божилов – либеро

Старши треньор: Камило Плачи