Не един, а цели четирима волейболни национали са били подложени на внезапен допинг-тест във Финландия вчера. „Специално за волейбола мога да го кажа е неочаквано като бройка. Бяха тествани Дани Милушев, Краси Гайдарски, Христо Цветанов и Теодор Богданов. Дани Милушев даде проба за пореден път и вече има клаустрофобия от допинг-тестове, но колкото и пъти да са го проверявали, не е имало проблем. Не взимаме забранени вещества. Допинг-ченгетата бяха от Световната антидопингова организация (УАДА)”, каза за Гонг от Тампере либерото на България Теодор Салпаров.

Националите са измъчвани и от безсъние, заради белите нощи преди двете последни гостувания от груповата фаза на Световната лига – този петък и събота срещу Финландия от 18:30 часа българско време. „Страдаме от безсъние. Това е неприятно за момчетата и отбора, но няма какво да се направи. Трябва да се примирим с това нещо и да събираме сили”, коментира Теди.

„Опасения разбира се, ще има преди мачовете”, сподели шампионът с ЦСКА от последното първенство. България загуби от Финландия последния си мач с 2:3 гейма на Европейското първенство в Русия миналата година. Поражението коства на нашите по-добро класиране, а скандинавците стигнаха до ½-финалите.

Няма новини около бъдещето на Теодор Салпаров. Националът чака добри оферти, ако остане в България, ще играе отново за ЦСКА и то в Шампионската лига. „Няма оферти отвън. Нищо конкретно като оферта от чуждестранен клуб. Ако остана в България ще играя в ЦСКА с оглед на това, че са в Шампионска лига. Това е предизвикателство за мен”, сподели той.

Ето още какво разказа пред Гонг Теодор Салпаров от Тамрере:

Добре сме. И тази сутрин тренирахме, сега е време за почивка. Дните ни в Тампере преминават нормално, но страдаме от безсъние. Това е неприятно за момчетата и отбора, но няма какво да се направи. На бели нощи са подложени и останалите отбори, които гостуват във Финландия. Трябва да се примирим с това нещо и да събираме сили. Контузии няма, всички момчета са добре.

Имаше допинг проверка. Странното е, че тестваха не един, а четирима волейболисти. Според мен това се прави за първи път в колективен спорт. Специално за волейбола мога да го кажа е неочаквано като бройка. Може би това се дължи на факта, че хванаха 11 наши щангисти и от Олимпийския комитет искат да минат през другите български спортове, които са участници на Олимпиадата. Наистина виждаме, че заради допинга много български спортисти изгоряха за Пекин. Допинг-ченгетата бяха от Световната антидопингова организация (УАДА). Дойдоха да проверят и в българския волейболен отбор дали няма някой случайно с допинг. Бяха тествани Дани Милушев, Краси Гайдарски, Христо Цветанов и Теодор Богданов. Дани Милушев даде проба за пореден път и вече има клаустрофобия от допинг-тестове, но колкото и пъти да са го проверявали, не е имало проблем. Така е и за останалите момчета, те не взимат някакви забранени вещества.

Опасения разбира се, че има преди мачовете с Финландия. Според мен това ще бъдат най-тежките срещи от това триседмично турне. Домакините със сигурност ще се хвърлят да запишат първа победа или две в Световната лига пред своя публика. Ще бъдат тежки мачове, отборът физически е здрав като нашия. Ще стане една яка битка защото и двата тима не сме с най-доброто, което може да разполагаме. Финландците са викнали и един от основните си играчи Оли Кунари за мачовете с нас. Връща се и Мика Еско, така че ще станат интересни и интригуващи двубои.

Няма развитие около това къде ще играя следващия сезон. За сега всичко си е постарому. Няма оферти отвън. Нищо конкретно като оферта от чуждестранен клуб. Ако остана в България ще играя в ЦСКА с оглед на това, че играят в Шампионска лига. Това е предизвикателство за мен. Винаги може да се покажеш в евротурнирите и да свериш часовника си на какво ниво и етап е. Радвам се, че ЦСКА успяха да влязат в Шампионската лига благодарение на ръководството на клуба и федерацията. Това е хубаво за българския спорт и в частност българския волейбол.