Старши треньорът на Световния и Олимпийски шампион Бразилия Бернардо Резенде пожела на България да се класира за Олимпиадата в Пекин, заемайки второто място, точно след Бразилия на Световната купа в Япония. „Знам каква страст изпитвате към волейбола в България. Имате добър състав и трябва да продължавате да работите много, за да се задържите в елита. Може би днес се възползвахме от умората, която имаше във вашия отбор след дългата битка с Щатите”, сподели от Тояма Резенде за Гонг след победата на неговия тим над националите ни.

„Бернардиньо”, както е познат специалистът има спечелени 20 първи места начело на „селесао” в последните 6 години, а в момента под негово ръководство в националния е и синът му Бруно.

- „На първо място мисля, че Бразилия изигра много добър мач. Добре тактически и стратегията беше точна, но със сигурност България беше малко уморена след битката с Щатите вчера. Това беше дълъг двубой, който се реши в тайбрек, така че емоционално и физически те бяха уморени. Ние използвахме бързината си и контролирахме силата на съперника по-добре от обикновено. Определено причините са успеха ни са две – нашата добра игра и това, че България беше уморена. Надяваме се, че ще продължим да играем на това ниво и по-нататък в турнира. Все още имаме да играем с Русия и други отбори, но Русия определено е най-силният противник, срещу който трябва да се изправим, също както и България. Още е рано и всички са близо до шансовете за първите места. България и Щатите имат по 2 загуби, Бразилия и Австралия по една, а Русия е без поражение. Битката продължава и да се надяваме, че ще сме добре физически, за да стигнем до класиране на Олимпиадата.

- В България срещите с Бразилия винаги се приемат като малко по-специални, дали и с вас е така, когато се срещнем на волейболното игрище?

- Ами винаги, когато такива силни отбори като България, Полша, Щатите, Русия и Бразилия се срещат по между си, това е много специален момент. България има млад, мощен и обещаващ тим. Те се развиват и повишават нивото си всяка година и става по-трудно да ги победиш. Те винаги са сред първите отбори в света. Винаги е специален момент да играем с тях. Виждал съм играта на Златанов например и някои играчи от миналото, от 70-те и началото на 80-те година. Сега България се върна в елита и дойде, за да остане, защото има толкова много добри младоци.

- Тъкмо щях да ви попитам как бихте определили българския тим?

- На първо място това е отбор, който зависи от силата си. Имам предвид, че са много силни на сервис, а и атаката е много мощна. А, когато сервират добре и затрудняват посрещането, после могат да те хванат на блокада навсякъде, защото са толкова високи и мощни, и добри на блокада. Мисля, че напредват в защита и усъвършенстват уменията си. Може би все още им липсва малко опит, защото има няколко млади, експериментални попълнения и може би трябва още малко да поиграят на това ниво, за да се задържат на върха. Разменяме си победи с България, така че винаги е трудно да играем срещу българите, а и мисля, че те вече са сред лидерите. Просто трябва да продължат да работят, младите да се развиват и тогава винаги ще бъдат между най-добрите в света.

- Какво бихте определили като най-силното ви оръжие специално на този турнир? Голямото самочувствие и увереност или невероятното желание да се класирате на Олимпиадата в Пекин?

- Ами най-вече голямото желание да ставаме все по-добри във всеки отделен мач. Не стартирахме много добре. Бяхме доста напрегнати. Сменихме разпределителя, защото имахме проблеми с първия ни разпределител. Имахме малко време за тренировки в пълен състав и вече с малко по-различния състав. Беше ни трудно, но това вече няма значение, защото надпреварата започна и просто трябва да забравиш изминалия ден, а да мислиш за следващия. Когато биеш или губиш няма как да си нито толкова щастлив, нито тъжен, защото трябва да се фокусираш върху следващия си съперник. Ние вече мислим за двубоя с Австралия, която също като нас има само едно поражение. Очаквам и срещу тях много тежък мач. Най-важното е, че имаме сериозен опит. Спечелихме последната Световна купа и знаем как подобен турнир се развива. Желанието ни е да продължаваме да се борим всеки мач, както направихме днес срещу България до последната точка. Това отношение е най-ценното в турнир като този. Когато играеш много мачове за 15 дни – 11 срещи е много тежко и трябва да запазиш това отношение и желание през цялото време.

- Бих искала да ви попитам, кой според вас е истинският лидер на настоящия ви тим? И предполагам е доста тежко да си треньор на собствения си син?

- Ами мисля, че имаме няколко лидери. На първо място Жиба е сред тези волейболисти, както и Густаво, а и нашето либеро, който е с мен, откакто съм треньор в последните 7 години. Като цяло тимът ни е заедно в последните 7 години и ги познавам добре, а преди това бях 7 години с женския състав на Бразилия, така че ми се събират 14 години с националните отбори на Бразилия. Понякога е трудно, защото в нашата страна има сериозно напрежение. Волейболът е спорт Номер 2 в Бразилия след футбола, така че доста напрежение. Хората искат от нас винаги да побеждаваме, а това е невъзможно – един път биеш, друг път – губиш. Но трябва да си способен да се справяш с напрежение и да продължаваш да работиш сериозно, да даваш най-доброто, на което си способен. А най-важното е да спиш добре със съвестта си.

- Май отговорихте на въпроса ми като използвахте думата „напрежение”, когато ви попитах за това, че синът ви е в националния под ваше ръководство?

- Ами да, синът ми е в националния. Той беше трети разпределител и след проблема с първия, Бруно влезе в отбора.Най-важното е как тимът ще реагира, а момчетата го приеха много добре. Именно отборът смята, че той е много обещаващ разпределител за бъдещето. Дали аз ще съм треньор на Бразилия или някой друг – такова е мнението на повечето специалисти в Бразилия, че ако той продължава да работи здраво ще е в състава за следващите големи състезания. Няма значение дали ми е син или не. Той е най-добрият разпределител в Бразилия в последните две години, а аз не съм му бил треньор тогава, а така мислят всички наставници в нашата лига. В момента съм му просто треньор.

- Мислите ли, че има изненади до момента в Япония?

- Може би Австралия. Всъщност не точно изненада, но мисля, че се представят много добре и до сега имат само една загуба от Русия. Така, че са приятна изненада, а и Пуерто Рико имаха някои много добри двубои. Вярно, че не играха толкова добре срещу Бразилия, но днес например победиха лесно Испания, която е настоящият европейски шампион. Играха страхотно, победиха Щатите, а пък с България също изиграха здрав мач. Може би Пуерто Рико е другата приятна изненада на турнира за Световната купа до тук.

- Кои са вашите фаворити за първите места на турнира, извън Бразилия?

- Мисля, че има една група от няколко отбора – Бразилия, Русия, България и Щатите. Три от тези четири отбора ще се класират за Олимпиадата. Поне това е моето мнение. Мисля, че Испания с тази загуби днес от Пуерто Рико ще имат много тежка задача да се класират. Така, че четирите отбора, които изброих ще се борят за първите три места за Пекин. Не мисля, че Австралия има голям шанс, защото въпреки, че играе добре, ми се струва, че все още не готова. Може би в бъдещето, но ще видим какво ще се случи. Сега са малко млади и трябва още време да се задържат на високо ниво.

- Благодаря ви! Можете да кажете нещо на феновете, които обичат волейбола в България?

- Искам също да ви благодаря. Знам каква страст към волейбола има в България. От дълго време България е отличен тим, а ние сме се учили много от съставите ви в миналото. Надявам се скоро да се върна отново в България и да играем пак хубави мачове срещу вас, за да срещна хората там. Надявам се, че тимът ви ще продължи да се развива и ще заеме второто място точно след Бразилия. Това се надявам.”