Андреа Буратини беше избран от Управителния съвет на БФ Волейбол за национален треньор на мъже под 17 години. Италианският специалист, който отдавна живее в България, даде първото си интервю на новия пост пред официалния сайт на федерацията.

„За мен това е огромен шанс. Този отбор има шанс да се представи силно. На тази възраст е изключително важно да се работи правилно. Имаме три силни тима при момчетата родените 2004, 2005 и 2006 година. Сега е ред да направим още едно поколение. Мисля, че мога да помогна на федерацията с моя опит. Трябва да видя всички момчета. Досега имах основно наблюдение върху състезателите в Левски и Люлин. Но силни има и в Черно море, и в други отбори. Важно е да работя в екип с всички. Такава е идеята ми.

Засега нямаме програма. В този момент целта е да помагаме максимално на отбора до 20 години, който води Мартин Стоев. След като мине неговата квалификация, ще се съберем и ще направим програмата. Искам да бъда заедно с отбора ми в продължение на един месец. Ще имаме Балканиада, която няма да е преди юли. Сигурно е, че турнирът ще бъде в София. Искам преди него да направя поне 3-4 контролни мача“, започна Андреа Буратини.

Специалистът коментира и нивото на българския отбор: „През декември участвахме в международен турнир и видях, че имаме добро ниво. Не мога реално да преценя какво е спрямо останалите в Европа, но можем да сме като равни на всички. В Италия, разбира се, нивото е изключително високо. Франция - също. Важно е, че в България имаме единна система за подготовка, подобна на италианската - за посрещане, блок, защита. Трябва да усъвършенстваме тези елементи. Още не сме абсолютен топ, но с добра работа съм сигурен, че ще се борим за първите места. Посоката е правилна.

Ако искам да работя с младите състезатели, трябва да говоря. Затова и не спирам да уча езика. Още много има какво да се желае от мен в това отношение. Когато работиш с мъжете, е много по-лесно. Тогава английският е достатъчен. Но при младите българският е задължителен. Федерацията ми даде голям шанс и аз искам да го използвам по най-добрия начин“.