Старши треньорът на руския национален отбор Владимир Алекно заяви за Гонг, че според него българските волейболисти в момента се намират в много по-добра форма от тази на Европейското първенство. Наставникът на „сборная” очаква много тежък мач в петък и демонстрира добри познания относно играчите ни, но не и за старши треньора Мартин Стоев.

Алекно си спомни и за времето, в което бе състезател на Левски и сподели, че пази много топли спомени от времето прекарано в родината ни.

„Знам, че ще бъде един доста тежък мач. Следя и имам информация за България. Тимът ви не играе лошо в този турнир. Даже се представя по-добре в сравнение с Европейското първенство. Тимът се представя много добре и затова мисля, че ще бъде тежък мач, но срещата ще бъде много интересна”, каза треньорът на Русия.

„Казийски и Салпаров бяха лидери и си остават лидери на този отбор. Но в тима има не само Казийски. Има и Николов, който също играе много добре особено след завръщането си в състава. Смятам, че това е голям плюс за вас. Константинов също помага. Добре играе и Жеков. Изобщо добър отбор”, добави Алекно.

Според треньора, националите ни имат огромни шансове да намерят място на Игрите в Пекин: „Мисля, че сега отборът е лидер за спечелването на квота за Олимпиадата, каквато и цел имате.”

Отборът на Русия до момента не е записал поражение и в актива си има 8 победи от началото на Световната купа в Япония. „Най-добре е да говорим за тези осем победи до сега. За да обсъждаме 11, първо трябва да ги постигнем. Какъв отговор очаквате от мен? Разбира се, че няма да спрем на 8, ще продължим да се стремим към тях. Това е спортът. След като има победи, тогава ще говорим за това, засега има само 8, които към днешния ден все още не са решили целите на националния отбор на Русия.”

„Вашият волейбол много прилича на руския, физически волейбол – с добри сервиси и добре работеща блокада. Много силна атака. Играете повече руски, европейски волейбол, различен например от японския – този , който наблюдавах и видях тук. Много мощен и физически силен отбор има България.”

„Имам много добри спомени за България, защото това беше дебютът ми като играч в чуждестранен отбор. Тогава спечелихме шампионата на страната. Претърпяхме неуспех за Купата, останахме втори. Но имам само хубави и много топли спомени от страната ви”, коментира времето, в което Алекно бе състезател на Левски.

„Не познавам изобщо Мартин Стоев. Навярно треньорите трябва да се коментират само по техните резултати. Не мога да ви кажа нищо, защото не го познавам, нито като човек, нито като треньор.”

„Към днешния ден изобщо не мислим за индивидуалните награди, защото нашите основни цели са победите. Нито аз, нито волейболистите обръщаме внимание на тези неща. Много съм щастлив, че Полтавски събира точки и може да стане MVP, но най-доброто е когато отборът печели. Например, в Световната лига и на Европейското първенство останахме втори, а петима волейболисти спечелиха индивидуални награди, но за какво ни е това. Тези призове не са ни интересни.”

Предпоследният мач от програмата на руския национален отбор е срещу световния шампион – Бразилия, но Владимир Алекно предпочете да не коментира този двубой с мотива, че отборът мисли само за предстоящата си среща с България.