Една легенда на българския спорт си отиде на 18-и януари. Треньорът Светослав Стойчев влиза в историята на волейбола ни, извеждайки младежкия ни национален отбор до световната титла в Кайро през 1991-а година. И до днес това остава единствената световна титла за България в колективен спорт.

Разочарован от много неща в организацията на спорта Стойчев не води национален отбор след успеха в Египет.

Бил е треньор на ЦСКА, на Славия, работил е с юношески състави, а в последните години и като съветник на младите треньори. Треньорската кариера на Светослав Стойчев стартира от Локомотив София и продължава в ЦСКА, където води юношите. Шампион е с всички възрасти, след което поема мъжкия отбор.

По стъпките на Светослав Стойчев тръгва синът му Радостин Стойчев, който се превръща в един от най-успешните треньори в световния волейбол.

„От една страна беше много взискателен, а от друга – винаги успяваше да вкара и една нотка на малко по-лежерно усещане, когато напрежението тежи върху теб. Той понякога успяваше с усмивка да тушира това напрежение”, сподели Евгени Иванов в спомените си за Светослав Стойчев и добави: „Той е човекът, който ме поведе по пътя на волейбола.”

Николай Иванов пък коментира: „Той беше добър човек, който опитваше да намери път към всеки. Ние бяхме в една такава възраст, а и времената бяха деликатни, а той намираше общ език с всички.”