Волейболистите от националния отбор трябва да бъдат стимулирани да играят за България. Това мнение изрази бившият селекционер Мартин Стоев, който се завърна в клубното ни първенство като треньор на шампиона Нефтохимик. Пред NOVA той се върна към най-големите си успехи начело на националния тим.

Мартин Стоев беше начело на България в периода 2006-2008 година и изведе тима до бронзови медали на Световно първенство и Световна купа.

При всяко едно слабо представяне се споменава моето име. Може би волейболните хора или фенове се надяват да се върнат ония времена, свързвайки ги с мен. Проблемът не е в парите, защото парите, които се дават на италианеца или италианския щаб са много по-големи. Лошото е, че на състезателите не се дават пари“, сподели Мартин Стоев пред NOVA.

В последните години България записа най-слабите си резултати на световно и европейско първенство и ще пропусне трети пореден олимпийски турнир.

„Тези по-опитните, които имат болежки, травми, операции, които имат семейства, не знам дали ще могат и кой ще може да ги мотивира да играят за националния отбор. Имаме в Левски 3-4 медалисти от всички първенства. Обаче те са на 20 години и продължават да играят за България, в едно не много силно първенство. Италианците, поляците – също са медалисти, но техните волейболисти играят в по-силни първенства“, добави специалистът.

България ще бъде един от домакините на Европейското първенство по волейбол за мъже през 2026 година

Мартин Стоев коментира и назначаването на Джанлоренцо Бленджини за селекционер на националния ни тим.

Тук той трябва да работи с това, което има. В Италия, той може да си купува каквото поиска. Доколкото четох, президентът на федерацията Любо Ганев очаква европейска титла през 2026 година, ако има Европейско първенство в България. Значи да се надяваме да станем европейски шампиони“, завърши Стоев.