Грандиозен успех за българския национал Цветан Соколов! Диагоналът спечели волейболната Шампионска лига, след като на финала неговият Лубе Чивитанова обърна руския хегемон Зенит Казан и се окичи с трофея след 3:1. 

В отделните части резултатът беше 16:25, 25:15, 25:12, 25:19 в полза на победителите от Италия, за които това беше втори триумф в най-престижната клубна надпревара във волейбола. Първият дойде през 2002 г., а миналата година двата тима си оспорваха пак отличието, но тогава руснаците излязоха победители. 

Българският диагонал отново демонстрира огромната си класа и беше най-резултатен в двубоя. Той заби 17 точки в полето на съперника, като четири от тях бяха след блокада, а две бяха асове. Негова беше и последната точка в мача, която на практика короняса отбора му. 

След разменено надмощие в първите три гейма, в които руснаците се поздравиха с успеха в един от тях, а италианците - в следващите два, се стигна до развръзката в последната част. В нея Лубе Чивитанова дръпна с 23:12, но Ървин Нгапет беше в основата на серия от 7:0 в полза на Зенит, която донякъде запази интригата. 

Но след точки на Йоанди Леал, който беше вторият най-резултатен в мача със своите 15 точки, както и Цецо Соколов всичко приключи щастливо за италианския тим. Само преди няколко дни Лубе Чивитанова спечели по драматичен начин и титлата на Италия. Зенит пък се издъни и във финала на първенството на Русия, губейки финалната серия от Кемерово. 

Тимът от Казан беше спечелил последните четири издания на Шампионската лига, но сега беше детрониран от българския диагонал и съотборниците му. Това е втори сребърен медал за руснаците след 2011 г., когато пак преклониха глави пред оталианци - тогава Тренто с Матей Казийски.