Българската волейболна звезда Матей Казийски винаги може да разчита на място в бившия си клуб Тренто. Това разкри наставникът Радостин Стойчев, който работи с посрещача в последните 11 години. 

Казийски предпочете да продължи кариерата си в Япония за тима на Панасоник Пантерс. Но според специалиста, стига да реши, че пак иска да се подвизава в Италия, вратата на клуба му е винаги отворена за него. Това Стойчев разкри в интервю за Дарик радио и Gong.bg.

"Матей през изминалия сезон направи голяма жертва, за да остане в Тренто, защото не можехме да му предложим адекватно заплащане. Той дойде само с идеята да помогне на клуба да разкрие повече потенциал и да спечели спонсори. Не е редно да чакам от него и да го карам да прави такава жертва пак." 

"Нормално е да отиде в първенство с многократно по-високо заплащане. От доста години той е привлечен от Япония като култура и държава. Аз се радвам за него, защото това ще обогати и житейския, и спортния му опит."

"Договорът му е за една година, ако успеем за това време да укрепим Тренто, той винаги ще има място при нас. Той е направил толкова много за него и всички го оценяват, така че вратата за него винаги е отворена."

"Ако говорим за професионализъм, всички в отбора са като него. В този смисъл нищо не се променя, но Матей е безспорен талант и ще липсва чисто спортно-технически на отбора. Имаме негов заместник, но не сме с прекалени очаквания. Не е лесно да заместиш един от най-великите играчи", сподели Стойчев.

Все пак в този тим ще има българско присъствие, освен треньора. В тимовия лист за новия сезон ще бъде вписан разпределителят на националния отбор Георги Братоев. Стойчев очаква много от него, а и сподели какво може да предложи Тренто през новия сезон. 

"Радващо е, че ще има още много български волейболисти в Италия. Там те могат да се научат как да играят правилен волейбол. Георги Братоев вече е съзрял и е на добро ниво да играе голям волейбол. Досега не е могъл да го направи на клубно ниво, неговите изяви досега са с националния отбор." 

"Добър клуб и възможност да играе в Шампионската лига, както и да получава услуги от медицински щаб на високо ниво, биха му дали една друга възможност, която надявам се той ще използва. А и ние имаме нужда от играч от този тип."

"Иначе в момента почивам в България, но приключвам селекцията за Тренто за догодина. Имам повече време тази година, защото клубните първенства започват доста късно заради Европейското, което е през октомври." 

"Твърде малко играчи обаче ще имам за подготовка, тъй като основната група ще се завърне само 4-5 дни преди началото на шампионата в Италия, който е на 24 октомври. Така че в този смисъл, реална почивка нямам, но доста по-малко работа се очертава от обичайното." 

"Със сигурност ще е много интересен новият сезон в Италия, защото няколко отбора доста се засилиха, докато при нас, заради лимитирания бюджет, ще имаме конкурентоспособен отбор, но не на нивото на първата тройка. Затова ще бъде много интересно да разберем с този отбор до къде можем да стигнем", сподели още Стойчев за Дарик.