Победата срещу Олимпиакос в турнира за купата на европейската волейболна конфедерация ще даде необходимата увереност на Нефтохимик 2010 в предстоящите ключови мачове от вътрешното първенство, заяви играещият спортен директор на бургазлии Теодор Салпаров. Миналата седмица българският шампион спечели с 3:1 над "червено-белите" и очаква с умерен оптимизъм реванша в Гърция на 14 февруари.

"Малко отбори постигат резултатите на Олимпиакос в Европа. Представянето ни срещу тях показва, че трябва да играем по-силно във вътрешното първенство. Изживяхме трудно начало на сезона, а това се вижда и от нашето класирането до момента. Загубихме увереността ни след слабите резултати, но това е нормално, когато целите са високи. Трябва да се стараем още повече, но имаме доста повече вяра в силите ни след двубоя срещу Олимпиакос. За първи път след след пристигането ми в Бургас залата беше пълна. Знаем, че нашият отбор е с голям потенциал и имаме нашите шансове за реванша, но и знаем, че Олимпиакос си остава фаворит. Хубаво е, че ще бъдем необременени, докато съперникът има за цел спечелване на турнира. Ще бъде доста тежко. В първенството до момента не играхме на нивото на нашите конкуренти, но най-важни са плейофите. Там си проличават истинските качества. Разполагаме със състав, който може да защити титлата от миналата година. Хебър и ЦСКА също показват много добри игри", заяви Салпаров на пресконференция.

Той разкри, че Теодор Тодоров се възстановява успешно от контузия и трябва да бъде готов за дербито с носителя на купата на страната Хебър на 8 февруари в Бургас.

Теодор Салпаров говори и за евентуалното завръщане на опитните Матей Казийски и Тодор Алексиев в националния отбор на България, както и за предстоящата олимпийска квалификация във Варна през лятото. В края на януари Казийски заяви пред италиански медии, че е разговарял с националния селекционер Силвано Пранди за евентуално завръщане в националния отбор.

"Надявам се Матей и Тошко да бъдат на разположение на тима. В предишните години Матей никога не е казвал, че обмисля да се завърне, но нека му дадем време. Думите му са голяма крачка от негова страна. Познава отлично методите на селекционера Силвано Пранди и е нужен на всички в националния отбор. При Силвано сме играли най-силния ни волейбол в годините, когато съм в националния отбор. Много ми се иска отново да играем на олимпийски игри и е хубаво, че сме домакини на квалификацията. Ще се подготвим целенасочено и не е нужно да пътуваме и да се аклиматизираме към друго време. Не знаем защо Бразилия се отказа от домакинството на турнира през август, но това е добро дошло за нас. Ако се класираме за Олимпиадата, това ще помогне изключително много на младите. В евентуален втори турнир, възможностите ни за класиране ще бъдат доста по-малки", каза още Салпаров. /БТА