Турският Халкбанк, воден от българския треньор Радостин Стойчев и със звездата Матей Казийски, загуби от руския Белогорие Белгород с 1:3 във финала на Шампионската лига по волейбол.

В отделните части резултатът беше 25:18, 22:25, 25:16, 27:25 в полза на руснаците. Те спечелиха третата си титла в турнира.

Матей Казийски направи много силен мач, като беше втори най-добър реализатор за тима си с 15 точки. Повече имаше само Митар Джурич - 19.

Българската звезда обаче беше с най-добро посрещане от всички на терена в този мач. Неговият процент на успешно посрещнати топки беше повече от впечатляващ - 74%.

В първия гейм резултатът беше точка за точка до второто техническо прекъсване. След това серия на Сергей Тетюхин за Белогорие позволи на руснаците да се откъснат с шест точки напред. Това се оказа достатъчно да вземат първата част с 25:18 и да поведат с 1:0.

Във втората част Белогорие поведе рано, но след втора техническа пауза Казийски застана на сервис и обърна резултата до 23:19 в полза на Халкбанк. Тя се оказа достатъчна за изравняване на резултата в геймовете след 25:22.

Третата част беше равна до 7:7, след което руснаците започнаха да трупат преднина, която в края на гейма беше 9 точки - 25:16.

Четвъртата част беше най-оспорвана и най-драматична. Тя мина през редица обрати, но в крайна сметка на края ѝ Халкбанк водеше с 22:17 и всичко отиваше към тайбрек.

Тогава обаче на сервис застана Сергей Тетюхин, който обърна резултата до 23:22. Впоследствие играчите на Халкбанк отразиха два мачбола, но се предадоха при 25:27 в полза на съперника и не можаха да вземат първа титла от Шампионската лига.