Матей Казийски и неговият турски тим Халкбанк, воден от Радостин Стойчев, се класираха на финала на волейболната Шампионска лига. Двамата вече имат три трофея от най-силния клубен турнир по волейбол в Европа, но с тима на италианския Тренто.

За първи път в историята си, отборът от Анкара стига до битка за титлата, след убедителен успех над Ястрежебски Вийгел, с 3:0 гейма (25:21, 25:19, 25:19).

На финала Халкбанк, който е домакин на Файнъл 4, ще се изправи срещу Белогорие Белгород. Победителят ще представлява и Европа на Световното клубно първенство през май в Бразилия.

Радостин Стойчев призна преди полуфинала, че напрежението върху отбора му е почти непоносимо, за да стигне той до най-големия успех в историята на турския волейбол в новата история.

След по-слабо начало на мача с Ястрежебски Вийгел, Халкбанк заигра в своето темпо, изравни, и успя да поведе на второто техническо прекъсване. Авансът на домакините стана четири точки при 18:14, и се запази до края на гейма, дошъл при 25:21.

Подобно на първата част, и във втората Халкбанк изоставаше в началото, но след това обърна и поведе първо с три точки, а след това с четири, при 19:15. Вече намерил своето темпо, съставът на Радо Стойчев затвори сигурно гейма при 25:19.

Страхотното посрещане на Халкбанк бе основното оръжие и в третия гейм, макар че пак Ястрежебски поведе при първото техническо прекъсване, с 8:5, но бавно и спокойно турският отбор изравни на 12-та точка, а след това удържа поляците на няколко пъти, включително и при 20:18. Силна серия от 6-1 приключиха всичко в полза на Халкбанк с ново 25:19, и 3-0.

Матей Казийски завърши със седем точки за Халкбанк, Османи Хуанторена отбеляза 15, а по 12 добавиха Емре Батур и Митар Цуриц.

В другия полуфинал, Белогорие победи Зенит Казан с 3:1 гейма (25:19, 22:25, 25:18, 25:17).

Финалът е в неделя, от 17 часа.