Унгария за първи път ще приеме международен форум от ранга на Европейско първенство по волейбол за жени през 2019-а година.

Събитието е историческо за централноевропейската държава, която ще обедини усилия в организирането му с още три страни - Турция, Полша и Чехия.  

Домакините на женския шампионат бяха оповестени малко след обявяването на четирите страни домакини на Европейското за мъже, пише официалният сайт на родната волейболна централа.

Евроволей ще се завърне в Турция за първи път от 2003-а година насам, когато националният отбор спечели исторически сребърен медал. Години по-рано Турция бе домакин на Европейското първенство - през 1967-а година, което се провеждаше заедно с мъжете.

Полша пък бе домакин на изданието от 2009-а, което записа най-висока посещаемост в историята. За Унгария, която тепърва изгрява на сцената в женския волейбол след спечелването на златния медал в Европейската лига през 2015-а и финалите на група 3 на Световното Гран При по-рано това лято, организацията на шампионата е още едно ниво на напредък. 

Друг от домакините - Чехия ще приеме събитието за пети път - след изданията от 1949 и 1958-а, като част от бившата Чехословакия, и континенталните шампионати, на които страната бе домакин през 1993 и 1997-а година. Датите и градовете, ще се уточняват допълнително. 

Както и при мъжете, така и тук ще участват 24 отбора - 12 (включително домакините) квалифицирани според представянето в тазгодишното издание, което ще се проведе в края на септември в Азербайджан и Грузия.