Финалът на Световното клубно първенство по волейбол за мъже през 2018 година ще бъде изцяло италиански. Това стана факт, след като Диатекс Трентино се класира за мача за титлата с победа с 3:1 (22:25, 25:14, 25:16, 25:19) над руския Факел Нови Уренгой, воден от бившия селекционер на националния отбор на България Камило Плачи.

По-рано в събота другият италиански представител Кучине Лубе Чивитанова с Цветан Соколов в състава си също се добра до финалната среща след успех с 3:1 над полския Асеко Ресовия.

Тимът на Трентино имаше проблеми само в първия гейм на мача, в който отстъпи на 22 точки пред сензационно представящия се руски състав. Двата отбора бяха равни до 21 точки, но след това руснаците реализираха 3 поредни, за да поведат с 24:21, което им бе достатъчно за първата част.

Това обаче бе всичко, на което бяха способни играчите на Плачи и до края на мача на терена в Честохова имаше само един отбор - този на Трентино.

С 18 точки за победителите завърши Урош Ковачевич, докато още толкова за Факел заби Артур Удрис.

По-късно тази вечер е изцяло италианският финал, който ще бъде такъв за първи път от 26 години насам.

През 1992 година Мисура Милано победи с 3:2 гейма Сисли Тревизо. За последно италиански отбор спечели Световното клубно първенство през 2012 година, когато Трентино вдигна четвъртата си поредна купа от надпреварата. /БТА