Италианският Кучине Лубе Чивитанова се класира за финала на Световното клубно първенство по волейбол за мъже за втора поредна година, след като се наложи над полския Асеко Ресовия с 3:1 (29:31, 25:19, 25:14, 25:23) в първа среща от полуфиналите, играещи се в Честохова.

Много силен двубой за италианския отбор изигра българският диагонал Цветан Соколов, който завърши с 18 точки, а освен това заби и победната за тима си. С още 18 точки за победителите приключи Османи Хуанторена, Робертланди Симон завърши с 13, а Йоланди Леал остана с 12. За Асеко с 19 точки завърши Тибо Росар, а още 16 прибави Дамиан Шулц.

Въпреки огромного игрово презъзходство на Лубе, домакините от Асеко измъкнаха първия гейм след 31:29. Във втория резултатът бе равен до 18:18, но серия от добри сервиси на сърбина Драган Станкович позволи на Лубе да направи серия от поредни точки и да изравни резултата след 25:19.

В третия гейм Соколов и съотборниците му бяха изключително убедителни и спечелиха с 25:14, а в четвъртия гейм двата тима си размениха няколко пъти водачеството след дълги серии от точки. Асеко опита да направи обрат в самия край, но с добра игра в защита и с повече опит италианците измъкнаха гейма с 25:23, а с това и мача.

Техен съперник във финала в неделя ще бъде победителят от мача между Трентино (Италия) и Нови Уренгой (Русия), който е по-късно тази вечер.