Гръцкият полицай, в чиято подкрепа органите на реда в Гърция организираха мирни протести, след като беше тежко ранен при нападение от спортни хулигани, почина днес в болница в Атина, предадоха гръцките медии.

Полицаят беше ударен от сигнална ракета в началото на месеца пред стадион в Атина, където фенове на волейболни отбори предизвикаха безредици. След инцидента 31-годишният полицай беше приет в интензивно отделение.

Властите задържаха 18-годишен грък за участие в сблъсъците и започнаха разследване. Задържаният е обяснил, че нападението е било организирано от друг мъж, който е раздал сигнални ракети на запалянковците.

Заради случилото се по време на мача, но и поради честите прояви на агресия от страна на спортни фенове, на 11 декември стотици полицейски служители и специални охранители участваха в протестен митинг пред Дирекцията на полицията за борба с безредиците в Атина.

Ден по-късно се наложи да ампутират левия крак на 31-годишния мъж поради критичното му състояние.

Междувременно министрите на защитата на гражданите и на спорта Янис Иконому и Янис Вруцис представиха пред прокуратурата на гръцкия Върховен съд черен списък с 200 имена на фенове на спортни отбори в цялата страна, извършили различни форми на насилие през годината и преди това.

В навечерието на 15 декември полицаи отказаха да охраняват футболен мач в знак на съпричастност към техния колега и на протест срещу условията, в които работят.

Днес в 12:34 часа раненият полицай Йоргос Лигеридис почина.

„Арестуването на всички замесени в убийството му, на всички нива, е минималната почит към паметта му и дължимият отговор на искането на гръцкото общество за справедливост“, заяви министърът на защитата на гражданите Янис Иконому, който изказа искрените си съболезнования към семейството на починалия.

Той отбеляза, че „за да прекъснем кървавия кръговрат [...] всички ние, без изключение, трябва да проявяваме нулева толерантност към всяка проява на насилие - в училищата, в семействата, на улицата, на площадите, на стадионите, на местата за развлечение и работа. Не трябва да има никой, който подкрепя и премълчава насилието“.

Иконому допълни, че „разследването на убийството на Йоргос ще продължи, докато не стигнем до онези, които са организирали, координирали и въоръжили всички участници в престъпното нападение, довело до смъртта му“./БТА