Старши треньорът на волейболния ЦСКА Сашо Попов разкри, че от страна на федерацията се налага рекет и изнудване към клубовете заради появилия се Инициативен комитет за промяната на ръководството на Българската федерация. Представители на този Инициативен комитет говориха открито на пресконференция за евентуалните действия, които ще предприемат.

Сашо Попов внесе яснота около предстоящите стъпки и намерения на хората, които искат да свалят Данчо Лазаров от власт.

„Знаете позицията на ЦСКА през годините, тя заедно с Марек е била неотклонна през последните 10-15 години. Представете си докъде сме стигнали, че да се съберем толкова много. Времето е настъпило. В момента федерацията отново работи по начина по който е работила през последните години. Представители на федерацията са тръгнали да изнудват, да заплашват, но не разбират, че времето е друго. Към малките клубове е адресиран рекет. Притесняваме се, само за това се говори в малките градове, това е феномен, който се случва сега и пред нас. Само за това се говори, за натиска”, сподели Сашо Попов.

„Ако успеем да инициираме извънредно Общо събрание, няма да бъдем реваншистки настроени, тези, които не са на масата, не значи, че са наши врагове. Всички, които работят, ще продължат да го правят. Това, че са на различна позиция в момента не означава нищо. Преди няколко години при подобна организация имаше далеч по-крути мерки, никой не работи във федерацията, никой за нищо не става. Има огромно количество клубове, които задължително трябва да продължат да работят. Малцинство са тези, които са там, само за да вдигат ръка в подкрепа на Данчо Лазаров. Ако успеем да изберем нов президент, работещите малки и големи клубове трябва да бъдат спокойни и свободни.”

Сашо Попов даде някои насоки в каква посока ще се работи, ако успеят да сменят ръководството и статуквото:

„Първата точка е прозрачност на федерацията. Трябва да се сложи ред с външен одит. Задължително е бъдещият председател да има мандатност.  Това е обществена структура, трябва да бъде с 2 мандата.”

„Една треньорска комисия, която никога не е била налице във федерацията, която да поеме задължението да определя  треньори на всички национални гарнитури. Абсолютната финансова и институционална самостоятелност на Суперлигата на Висшата лига. Скаутлигата трябва да продължи да функционира.Откъде финансиране? Важен въпрос, тук е най-съществената роля, да се обединим към една фигура, така че крайният продукт да бъде по-добър. Инициативният комитет преговаря с трима потенциални кандидати и до 10 дни тези преговори ще приключат”, каза още Сашо Попов.

"Има хора в УС, които си вършат прекрасно работата. Но голяма част си вършат прекрасно работата. Въпреки тежкото положение, успяваме да бъдем сред водещите спортове в България. Работещите и инакомислещите в този УС не бива да се притесняват. Излизаме сега, за да кажем нашето мнение", допълни Сашо Попов.