Женският ни национален отбор по волейбол се изправя срещу Словакия в 1/8-финален двубой на Европейското първенство за жени. Срещата в зала „Паладзо Уани“ във Флоренция стартира в 22:00 часа.

„Лъвиците“ завършиха на втора позиция в своята Група „В“ с 11 точки след 4 победи и само 1 загуба от Италия. Словакия пък стана трети в Група „D“ с 9 точки след 3 успеха и 2 поражения.

До този момент женските състави на България и Словакия са се изправяли само три пъти в исторически план в официални мачове. Балансът е категоричен в полза на нашите момичета, които са загубили само един гейм в тези срещи.

Това става в първия мач между двата отбора преди 9 години. На световна квалификация през 2014-а година нашите печелят с 3:1. Впоследствие се провеждат още два двубоя, които са от Европейската лига през 2021-а година. Тогава, водени от Иван Петков, националките ни вземат превес с по 3:0 гейма.

При успех тази вечер България ще срещне на 1/4-финал победителя от двубоя Нидерландия – Швейцария, които вече бяха победени от „лъвиците“ с 3:1 гейма в груповата фаза.