България завърши на второ място в Група „В“ на европейското първенство по волейбол за жени. Момичетата на Лоренцо Мичели завършиха груповата фаза с победа, след като обърнаха Швейцария. „Лъвиците“ наложиха волята си с 3:1 гейма (21:25, 25:23, 25:17, 25:13) в Торино, постигайки четири победи от 5 двубоя.

Именно и клалсирането за 1/8-финалите бе и голямата цел, поставена пред състава за началната фаза на турнира. Там съперник на нашиите момичета ще бъде националният отбор на Словакия, който завърши на трето място в група "D".

Успехът над „кръстоноските“ обаче не дойде никак лесно. В първия гейм нашите имаха сериозни затруднения на посрещане, което доведе до множество проблеми в организацията на атаката и цели 6 непредизвикани грешки. Съперникът се възползва от шанса, който му се предостави и при 18:17 направи 3 поредни точки, а оттам взе частта с 25:21. Усетили накъде отиват нещата, момичетата на Мичели промениха подхода във втория гейм. Те започнаха трудно, но показаха характер и достигнаха до аванс при 21:17. Швейцарките намалиха пасива до само точка, но нашите удържаха и ликуваха за 25:23.

Този развой определено успокои националките. Те заиграха доста по-освободено и със самочувствие, доближавайки се само на гейм от заветната цел. Без да губят много време волейболистките ни дръпнаха рано с 8 точки и контролираха случващото се на полето в Торино за победоносното 25:17. Резултат, който гарантира втората позиция в групата. Дори и така, българките нямаха намерение да допускат нов обрат и доиграха срещата с желание да я затворят в своя полза, правейки това след 25:13.

Словакия ще бъде съперник на националките ни на 1/8-финалите на европейското първенство. Тимът, който е воден от Михал Масек, зае трето място в група D на шампионата, чийто мачове се играха в Талин. Това стана факт, след като отборът надигра домакините от Естония с 3:1 гейма (24:26, 26:24, 25:9, 25:18) в последния си мач в „Унибет Арена“. Така словачките бетонираха третата позиция с 9 точки след три успеха и две поражения. Най-резултатна за победата над естонките бе Карин Сундерликова със 17 точки (2 блокади), а 16 добави Карин Палгутова (1 ас, 1 блокада). С 12 точки за победата се отличи и Нина Херелова (2 аса). За домакините Керту Лаак приключи с 16 точки (3 блокади).

Мачът между България и Словакия ще се проведе на 26 или 27 август във Фирензе. Националките ни остават в Италия, което е голям плюс за тях, тъй като не се налага да правят дълги пътувания със самолет. Съперникът обаче ще трябва да го стори. Именно в „Палацо Вани“ ще се играят и останалите три двубоя от 1/8-финалите между отборите от групи В и D.