Българските волейболисти Александър Николов и Матей Казийски за пореден път доказаха високата си класа и се превърнаха в основни фигури за победите на отборите им съответно Лубе Чивитанова и Трентино Волей. И двата отбора спечелиха първите полуфинални мачове в сериите с категоричен резултат от по 3:0 гейма, което дава предпоставки и за двама българи на финала за титлата.

Александър Николов отново беше на много високо ниво за отбора си Кучине Лубе Чивитанова, който стартира серията от полуфинални плейофи за титлата в Италия с домакински успех с 3:0 гейма (25:17, 25:22, 25:17) над Пауърволей (Милано). На този етап се играе до три победи в пет мача, като втората среща е днес в Милано. Николов беше най-резултатен за тима си със 17 точки, а Янт Ерера добави 13. Руският ас Иван Зайцев остана с 10, а за гостите от Милано французинът Жан Патри вкара 12.

Пред 3000 верни свои фенове волейболистите от Чивитанова си върнаха за поражението от същия съперник за Купата на Италия и проведоха срещата по най-добрия начин. Отличната им игра се изразяваше в мощен начален удар, отлична блокада и чудесно посрещане. В голяма част от мача атаките на гостите нямаше как да бъдат спрени и това намери изражение и в статистиката. Александър Николов вкара 60 процента от топките, които имаше, добави и 2 аса.

Единствените проблеми за отбора на Чивитанова дойдоха в началото на втория сет, но след безизходицата на сцената излезе българският национал, който само в този сет реализира 9 точки (1 от начален удар). Обратът настъпи при 21:20, след което затвориха гейма с 25:22. Агресията помогна и в третия сет, а при 19:11 мачът просто се доиграваше и прикбючи с ас на Зайцев за 25:17 в частта.

В другата полуфинална среща Трентино Волей срази с 3:0 гейма (25:23, 25:22, 25:18) Гас Сейлс Блуенерджи (Пиаченца). Казийски приключи мача с 11 точки, в това число два аса и една от блокада. По-резултатен в отбора на Тренто беше единствено Даниеле Лавия с 13.

Отборът на Трентино започна неуверено мача и чак до 22:22 изоставаше в резултата. Но тогава грешки на играчите от Пиаченца бързо приключиха гейма. Втората част беше доста по-добре контролирана от Матей Казийски и съотборниците му, докато третата се изясни след 17:9.

Автор: Атанас Василев/БТА