Волейболният представител на България в най-елитното състезание на Европа ЦСКА вярва, че с подкрепата на своите фенове, ще успее да постигне победа в последния си мач от груповата фаза на Шампионската лига. Червените последните два сезона нямат поражение като домакини в Арена Самоков. Миналата година взеха три успеха, а сега постигнаха две победи с по 3:2 гейма срещу Зенит и Кан. В сряда от 19:30 часа ЦСКА посреща немския Унтерхахинг. Победа с 3:0 или 3:1 гейма ще позволи на българския шампион и носител на Купата да има още мачове в евротурнирите. Армейците правят същата организация за почитателите си както в предните двубои в Самоков – вратите за зрителите се отварят в 17:30 часа, а при запълване на капацитета на съоръжението, достъпът ще бъде преустановен.

„Надяваме се цялата зала „Арена Самоков” да е пълна. Сигурни сме, че ще получим отново подкрепа от верните ни фенове. Вярваме, че ние пък ще им благодарим като постигнем отново успех като домакин. Целта ни е победа, за да продължим напред в евротурнирите. Искаме да победим и с 8 точки да получим още срещи в Европа. Съперникът ни Унтрехахинг е много стойностен. За това говори и постигнатото до момента – две победи над Кан и два гейма срещу Зенит. Немците заслужават позицията си в момента, която им позволява да продължат в Шампионската лига”, каза преди мача в сряда треньорът на ЦСКА Александър Попов. Той качва играчите на лагер в Самоков още в днес, а немците пристигат утре по обед у нас.

Преди обаче да потегли към Самоков, ЦСКА получи поредното си признание. На специална пресконференция капитанът Николай Иванов получи наградата за „Отбор на месец декември” в анкета сред спортните журналисти, а наставникът на армейците Александър Попов бе отличен и награден за „Треньор №1 в България” за последния месец на 2010 година. Призовете са след като волейболистите на ЦСКА постигнаха 10 поредни победи в Националната волейболна лига, без да допуснат нито една загуба, а реализираха възможностите си и победата над руския гранд Зенит в домакинския си мач от Шампионската лига. За четвърти път през 2010 година ВК ЦСКА получи наградата за отбор на месеца, като за 12-тия месец на изминалата година печелят с 21 вота от 23 спортни редакции след 10 победи в родното първенство и успеха над Зенит Казан за Шампионската лига. На второ място пък останаха волейболистките в червено. Александър Попов пък получи приза за треньор на декември след 19 гласа за него, а по 4 са получили треньорът на Кубрат Пулев и наставникът и баща на Александра Жекова.

След като получи наградата си Попов сподели още: „Благодаря за оценката на журналистите. Призът идва най-вече заради победата ни над Зенит Казан. Ако имаме сили и късмет, рано или късно клубен отбор и то от волейбола ще бъде избран за Отбор на годината. В сряда играем с немския Унтерхахинг и това е един от малкото съперници, които ни надиграха категорично в Германия. Сериозен отбор с отлични изпълнители на всеки пост. Не случайно те направиха 2:3 с Казан. Достойно те се класират за следващата фаза на Шампионската лига. Ние искахме да се класираме напред, направихме всичко възможно. Направихме запомнящи се мачове, играчите ни дадоха всичко, но сега ще правим отново добре подготовка с идеята за победа. Ако стане хубав спектакъл в сряда, имаме голям шанс да продължим в Купата на Европейската волейболна конфедерация. Не мачът, а подготовката за него е важна за мен. Доволни сме от морала и подготовката на всичките ни волейболисти. Разочарованието вече го няма, че не продължаваме в Шампионската лига. Гледаме напред. Проблеми винаги е имало и има, но се опитваме да ги изчистим. Ако продължим напред в евротурнирите, то това сигурно ще наложи промяна в срещите ни у нас, но сега ние мислим само 2-3 дин напред. Тръгнем ли да правим големи крачки, ще паднем”.

От своя страна след като получи статуетката с богинята на победата Нике, капитанът Николай Иванов каза: „Тази награда ни ласкае, че привличаме вниманието с добрите си изяви на полето. Това, че не можахме да изпълним нашата си поставена задача – продължаване в Шампионската лига, не омаловажава резултатите ни. Искаме по достоен начин да изиграем последния си мач с Унтерхахинг. Дано хората ни подкрепят до последно. Хубавото в тима ни е, че имаме играчи врели и кипели във всякакви ситуации. Изработили са си механизми на самозапазване от различни емоции, нерви, стрес и т.н. Справяме се доста добре. Има разочарование в момчетата, но разочарованието ни има граници, че не продължаваме в Шампионската лига. То сега се трансформира в амбиция за самодоказване, лекът е нови победи. Голям наш плюс е, че умеем да излизаме от такива състояния, вече и при младите”.

Сашо Попов каза също така: „Шампионската титла в България не е решена, ние не сме сигурни шампиони! Ако не продължим да се готвим както досега и ако микроклиматът е различен, ще ни бъде трудно.Ахилесовата ни пета е посрещането. Тази година успяхме да направим селекция по възможностите ни и тя е максимално добра за аршина ни. Привлякохме Портуондо, който е със силна атака, но не дотам посрещане. В голям мач не винаги може слабостите да бъдат прикрити. Тази година отборът ни е по-силен, резултатите недотам, но е въпрос и на шанс. Пожелавам си през 2011 година да имаме сили да се борим с трудностите в България. Ясер Портуондо и други класни наши играчи ще направим всичко възможно да ги запазим Има спад в играта на Филип Майо, но на високо ниво не всичко може да бъде скрито. Той не е машина! Не можа да блесне, но играе на добро ниво. Свикнали сме да го наблюдаваме в роля на влекач, намерихме си подобен тип играч, просто в живота на един спортист в дадени моменти той изпада в състояния, от които бързо или бавно излиза. В сравнение преди 3-4 години, когато доиде, сега вече не само напада, но напредна и в други елементи. Виновни няма! Мачът е късмет, не винаги се получава и персонални оценки не давам. Правим максимално нещата да не са по български, но не сме велики. Не може да разполагаме с бюджет като този на Зенит, в който разпределителят им струва колкото целия ни клуб с мъжете, жените и децата заедно! Правим нечовешки усилия в майка България да правим такива неща и резултати – нерви, труд, безсънни нощи, много съмишленици и т.н. Професионалисти сме и настроението е еднакво часове след победа или загуба. Външен наблюдател в самолета след загубата ни в Кан, би казал, че сме били. Така е защото знаем, че сме си свършили добре работата. Негативната емоция отминава, но анализът и даденото ни отпрати към следващия ни мач”.

Относно проблемите при червените, треньорът обяви: „Знам, че обществеността се интересува дали имаме отново с месеци забавяне на заплатите ни, но ние сме професионалисти, които не оставят пътя си недоизвървян. Имаме проблеми, които ще бъдат решени”.

Александър Попов, който наскоро бе приет като член на Управителния съвет на БФВолейбол, бе помолен да коментира и очакването за назначение на новия ни национален треньор Радостин Стойчев: „Федерацията ще си свърши работата и силният ни национален отбор ще има сериозен треньор”.