С най-добрите си играчи ще пристигне националният отбор (мъже) на Чехия за турнира от 12 август, който ще се проведе в "Арена Армеец София". Ден по-рано, отборът воден от Ян Свобода, ще кацне на летище "София".

Абсолютен лидер на тима е световният клубен шампион и носител на златните медали в Италия с Тренто – Ян Щокър. Той ще се изправи срещу своите съотборници в клубния си тим – Матей Казийски, Цветан Соколов и старши треньора Радостин Стойчев. В турнира освен България и Чехия, участие ще вземат и Франция. Цените на билетите за мачовете са 2 лева.

Чехите са един от най-бързо развиващите се отбори в последните години. Според мнозина от специалистите, дори са вече считани сред най-силните тимове от Стария континент.

Отборът е с впечатляваща визитка от миналия век. Под флага на бившата Чехословакия страната е домакин на първото световно първенство през 1949 година, когато взема сребърен медал. На два пъти под името Чехословакия печелят титлата във Франция 1956 г. и като домакини през 1966 година.

Участвали са на пет олимпийски игри, като най-доброто им класиране е финал в Токио през 1964 година – сребърен медал. Чехия има едно четвърто място при участието си в Световната лига през 2003 година. На последното Световно първенство в Италия, отборът воден от Ян Свобода завърши 15-ти. Настоящият старши треньор Свобода пое тима през 2009 г. Преди това е бил играещ треньор за отбор от Тунис, а след това е работил в Германия. Сред най-известните имена освен Ян Щокър са Петер Платеник, който през миналата година игра в турския Зиратбанк, Иржи Попелка (Италия) и Лукас Тихачек (Фридрихсхафен).