“Изгубихме една битка там, но не сме загубили войната”, това обяви пред Гонг наставникът на националния ни отбор по волейбол за младежи Николай Желязков, след завръщането от Балканиадата със сребърен медал. Талантите ни загубиха от Сърбия с 1:3 гейма снощи, но тимът ни е амбициран за реванш и медал от Световното първенство в Бразилия от 1 до 10 август. До тогава Пенев, Рагин и останалите ни младежи ще премерят сили пак със сърбите в София, но и в Бразилия ще имат контрола с един от най-силните клубове там Виво Минас. Нашите волейболисти са в група с Бразилия, САЩ и Япония на Мондиала, на за следващата фаза на световните финали продължават първите два тима.

Ето какво каза пред Гонг Николай Желязков:

Оценката ми по отношение на играта ни на Балканиадата е добра. Като резултат целта бе първото място, но това състезание за нас бе част от подготовката ни за Световното първенство в Бразилия. Предвид фазата, в която се намира в момента отбора, съм удовлетворен от играта.

Целта ни на Световното е медал. По време на Балканиадата играхме две контролни срещи с Русия, отбор ,който имаше 3 проверки с Бразилия и три със Сърбия, и бяха в оптимално добро състояние. Сърбите пък са един от най-добрите отбори и един от преките ни конкуренти, и независимо от негативния ни резултат срещу нас, равносметката е изключително положителна. Изгубихме една битка там, но не сме загубили войната.

Имам уговорка след пристигането в Бело Оризонте в удобно за нас време, да изиграем една контрола с мъжкия отбор на Виво Минас, който е един от най-силните в местното първенство. И така в Бразилия ще имаме една много силна контролна среща. Не ме притеснява това, че ще играем с бразилски отбор в Бразилия преди Световното, а със селесао сме в една група. Няма какво да разкрием от играта си, а с Бразилия ще играем в последния ден на групата ни. Аз съм убеден, че те много добре са разузнали тима ни, имат достатъчно материал за нас, както и ние имаме за тях.

Дадохме няколко дни почивка след мачовете с мъжете за Световното лига на Николай Пенчев, той се присъедини към нашия отбор, сега е наравно с всички. Чувства се добре. А в тима ни няма сериозни здравословни проблеми с изключение на отшумяващите контузии на важните ни състезатели.

Господ само здраве да ни даде, всичко друго мисля, че върви добре!