Волейболното дебри ЦСКА – Левски Сиконко в понеделник от 17:30 часа в зала Универсиада ще бъде предшествано от празненство. 15 минути преди старта на червено-синия сблъсък на неутрален терен ще бъде отбелязан 80-годишния юбилей на легендарния български волейболист Тодор Симов.

Покана за церемонията е изпратена до Президента на Република България Георги Първанов. Легендата Тодор Симов ще бъде поздравен от 17:15 часа лично от председателя на БОК Стефка Костадинова, председателя на ДАМС Весела Лечева и президента на БФВ Данчо Лазаров. Награда ще връчи директорът на мъжкото направление и наставник на ВК ЦСКА Александър Попов.

Двукратният бронзов медалист от световните първенства в Прага и Москва, който е роден на 8 март 1929 година ще получи за юбилея си почетни плакети и награди.

Ден по-късно на 10 март от 11:00 часа в Музея на спорта на Национален стадион „Васил Левски” Тодор Симов ще дари за музейната експозиция свои отличия, завоювани през годините. Сред потвърдилите присъствието си гости е Петър Стоянов (Президента на България в периода 1996 – 2001 година) и бившия кмет на София Петър Междуречки.


Тодор Симов е една от легендите на родния волейбол и двукратен носител на приза за най-добър разпределител в света. На 15 декември 2007 година лично президентът на Европейската волейболна конфедерация Андре Майер със своя заместник Ян Кронек връчиха на Симов и компанията плакети за личен принос в олимпийското признание на волейбола. Тогава призове получиха националите от 1957 година на демонстративния турнир в София по време на генералната асамблея на МОК, когато спечелиха първото място на надпреварата, с която дебютира волейболът в олимпийското семейство.

Той започва забележителната си кариера във ВК „Рудничар“ (Перник), по-късно преименуван на „Миньор“. Състезателната си кариера продължава в ЦСКА, „Славия“ и „Червено знаме“. Участвал е в специално организирания турнир в София на Националния стадион по повод 53-ата сесия на Международен олимпийски комитет през 1957година, на който се взима решение за включване на волейбола в програмата на Летните олимпийски игри.


Като национален състезател Симов печели бронз на Световните първенства в Прага през 1949 и в Москва през 1952 година, като на второто състезание е обявен и за най-добър разпределител. Същото признание получава и на световното първенство в Париж през 1956 година, където българите се класират на пето място. Получава бронз от Европейското първенство през 1954 г в Букурещ.


Тодор Симов на бил начело на националния ни мъжки национален отбор от 1971 и 1972 година, водил е представителните женски и младежки състави на Куба(1968-1971 г.), а също така волейболистките на Испания от 1974 и 1978 година. Ръководил е в продължение на 10 години на клубове в италианските Серия А и Серия Б. Роденият в Перник специалист печели Панамериканските игри с кубинките.

Симов е забележителен спортист, който освен с волейболните си успехи, е известен и с постиженията си като състезател по водна топка и лекоатлет. Носител е на сребърен медал от републиканско първенство по скок на височина.