Българският национален отбор по волейбол започва участието си във Волейболната лига на нациите с мач срещу своите домакини от Китай днес от 14.30 ч. българско време.

Двубоите на мъжкия национален отбор по волейбол от първия турнир във Волейболната лига на нациите ще бъдат излъчени пряко по MAX SPORT 1 и на Facebook страницата на MAX SPORT – facebook.com/TVMAXSport.

В първия състезателен уикенд от надпреварата „Българските лъвове“ гостуват в китайския град Нингбо. В събота от 11:00 ч. е мачът България – САЩ, а в неделя отново от 11:00 ч. волейболистите на Пламен Константинов се изправят срещу Аржентина.

Във втората седмица от Лигата на нациите сблъсъците ще се пренесат в България. От 1 до 3 юни националите ни, водени от Пламен Константинов, ще разчитат на подкрепата на родната публика в София. „Лъвовете“ играят съответно срещу Сърбия, Австралия и Русия в столичната „Арена Армеец“.

От 15 до 17 юни националният отбор на България очаква гореща подкрепа и от емблематичните фенове във Варна. Тогава, в зала „Конгресна“ в Двореца на културата и спорта в морската столица волейболистите ни се изправят срещу олимпийския шампион Бразилия, Франция и Канада.

Купата на Нациите е наследник на Световната лига, в която България има не малко успехи през годините. В това първо издание на новосформирания турнир участие ще вземат 16 отбора. 12 от тях са така наречените "сигурни" отбори, които имат място в турнира по право и не могат да изпаднат. Това са Аржентина, Бразилия, Китай, Франция, Германия, Иран, Италия, Япония, Полша, Русия, Сърбия и САЩ.

Останалите четири отбора са тимовете, чиито места за следващия сезон не са сигурни - Австралия, България, Канада и Южна Корея. Всяка седмица 16-те отбора са разпределени в 4 групи от по 4 отбора и така в рамките на 5 седмици играят помежду си на различни места по света, за да изиграят общо 120 двубоя.

Съответно се прави общо класиране и първите 5 в него се присъединяват към домакините за финална шестица. Домакин на този финален турнир ще бъде френския град Лил, съответно "петлите" със сигурност ще бъдат част от надпреварата. За България първата цел ще бъде запазване на мястото. За целта "лъвовете" ще трябва да завършат в крайното класиране пред поне един измежду Австралия, Канада и Южна Корея.

Добрата новина е фактът, че националите ще имат два турнира на родна земя - споменатите в  София от 1 до 3 юни и във Варна от 15 до 17 юни. Лошата новина обаче е отсъствието на голямата звезда на България Цветан Соколов. Диагоналът ще претърпи операция на коляното и пропуска със сигурност целия сезон в лигата, а най-вероятно и Световното. Именно Мондиалът, който ще се проведе в България и Италия, е големият фокус към "лъвовете", а мачовете от Лигата на нациите е идеален шанс за много от волейболистите да докажат, че имат място в тима на Пламен Константинов.