Тази година спортно дружество Марица (Пловдив) навърши 100 години. Към дружество е и волейболният клуб на Марица (Пловдив), който през 2021 година стана на 71 години. Тимът е създаден през 1950 година в пловдивския квартал „Кършияка“. Инициатори за създаването на клуба са местните спортни деятели Марко Шиваров и Георги Бацелов, които стават и първите ръководители на тима. Първи треньор е Георги Марков-Гочо.

Волейболният клуб развива много сериозно своята детско юношеска школа, от която излиза и продължават да излизат и до днес едни от най-добрите волейболисти на България, които записват и доста мачове от националния отбор. Първият голям успех идва през 1979г., когато тима, в който личат имената на националките Ани Узунова, Таня Мумджиева и Цанка Симеонова успяват да спечелят бронзовите медали от първенството.

През 1980г. Ани Узунова става първата и за момента единствена състезателка на Марица с медал от Олимпиадата. Тя печели бронзов медал от Олимпиадата в Москва. Година по-късно Узунова е и в основния състав на България, който става европейски шампион на Европейското първенство в София. През 1996г. тимът е на третото място в турнира за Купата, а следващата година за първи път участва във финал в турнира. През 2001 отборът отново е финалист за Купа България.

След тежки години и дори изгонване от зала Строител, където тимът играе домакинските мачове, Марица е спасена, а от 2009 година в клуба влиза и президентът Илия Динков, който успява да качи маричани на съвсем друго ниво. Отборът се мести в зала Лаута, където и до днес се провеждат основно тренировките на отбора. Следва домакинства и в зала Олимпиада, зала Колодрума, а от миналия сезон шампионките домакинства в зала Сила.

През 2010 година Марица достига до първия си финал в НВЛ. Тимът губи от ЦСКА (София), но две години по-късно през 2012-а идва и първият трофей. Маричани печелят Купа България в домакинството си в Пловдив без да загубят гейм, побеждавайки ЦСКА и Левски (София). През 2015 година идва и първата шампионска титла и първият златен дубъл. Маричанки печелят титлата на финала срещу Левски, а срещу същия съперник Марица печели и Купата на страната.

Марица записва и историческо класиране в Шампионската лига през 2017-а година. Тогава тимът прави страхотен мач срещу руския Енисей (Красноярск) и успява на отстрани руския тим като гост след „златен“ гейм. Марица участва общо пет пъти в групите на най-силния волейболен клубен турнир до момента, а в него записва победи срещу отборите на Динамо (Москва), Уралочка-НТМК (Екатеринбург), РК Кан (Кан), Безие (Безие). През годините тимът е участвал във всички европейски клубни турнири – Шампионска лига, Купа на ЦЕВ и Купа на претендентите. Марица има общо 46 мача до този момент в евротурнирите. В домакинските и мачове в евротурнирите Жълто-сините станаха и най-гледания български отбор в женския волейбол с по над 4000 зрители.

От 2015-а година маричанки стават абсолютен хегемон в България. Тимът печели общо 7 титли в първенството, шест пъти е триумфирал с Купа България, а през 2015-а спечели и единственото издание на Суперкупата на България. Клубът може да се похвали с над 150 националки състезателки във всички възрасти. Включително и състезателки, които са печелили медали от световни и европейски първенства за девойки.

Жълто-сините развиват сериозно и плажния волейбол. Отборът може да се похвали със собствена база за плажен волейбол – три игрища на Гребната база. Марица има и сериозни успехи на плажния корт – златни, сребърни и бронзови медали от Национални първенства. Клубът е дал и няколко национали в различните възрасти на световни и европейски първенства по плажен волейбол.

Детско юношеската школа винаги е била една от най-важните за Марица в цялата история на клуба. Продукт на школата на Марица са много изявени имена в българския волейбол – Ани Узунова, Пенка Айшинова, Таня Мумджиева-Рашева, Величка Шишкова, Весела Големанова, Лилия Богданова, Ваня Денкова, Тянка Солакова, Цанка Симеонова, Даниела Спирова, Анета Германова, Атанаска Атанасова, Ивелина Калайджиева, Светла Лозева, Любка Дебърлиева, Радосвета Тенева, Ивелина Монова, Жана Тодорова и много други.

Децата от школата тренират в зала Лаута и в залата на спортно училище Васил Левски. Над 25 пъти Марица е бил шампион в различните възрастови групи при подрастващите. Вече 71 години волейболният клуб на Марица се нарежда сред най-добрите в България и дава на българския волейбол голям брой национали и волейболистки, които стават едни от най-добрите в България.