Диагоналът Велизар Чернокожев е един от младите състезатели, на които ще се разчита в мъжкия национален отбор за следващите години. 210-сантиметровият волейболист стартира подготовка със своите съотборници в София, като заяви, че настроението и мотивацията подпомагат влизането във форма след дългата почивка.

Ето още какво разказа Чернокожев за BGvolleyball.com за себе си по време на дългата почивка и подготовката с „лъвовете“.

Как ти подейства този дълъг период на почивка?

Със сигурност има положителни и отрицателни страни. Положителното е, че отделих много време на семейството ми. Включително и брат ми беше с нас. Събрахме се четиримата, прекарахме времето заедно. Имахме много да наваксваме за последните десет години. Също така положителното бе, че имах време да се възстановя от лека контузия в глезена и разполагах с повече време да обърна внимание на здравословното си състояние. Да почина добре, да се възстановя и да съм готов за подготовката през това лято и за предстоящия сезон.

Отрицателното е, че аз както и всеки един от състезателите, сме излезли от форма. Нямаше възможност да се тренира пълноценно. В домашни условия може да се правят само най-общи физически упражнения. Но пък човек понякога има нужда да си даде една такава почивка, да си даде равносметка и в същото време да започне да мисли за някакви други неща, които са извън волейбола. Лично аз се замислих за някои неща, за които не ми бе останало време от състезателната кариера да мисля досега. Така че като цяло определено имаше плюсове и минуси. Постарах се всичко да мине нормално.

Започна тренировки с националния тим, как се чувстваш?

Много се радвам, че федерацията успя да ни събере на този лагер. Ще имаме възможност да се подготвим добре, въпреки че нямаме мачове. Знаем всички, че няма да има почти никакво време за подготовка за предстоящата през януари европейска квалификация. Със сигурност този лагер сега ще ни помогне много не само за квалификацията, но и за сезона на клубно ниво. Аз лично не знам къде ще продължа да играя през следващия сезон, но няма никаквo значение. За мен този лагер е един голям плюс. Ще бъда подготвен и ще мога максимално добре да се включа, където и да отида да играя. Определено този лагер е само в плюс за всички.

Трудно ли се влиза във форма след три месеца почивка?

Във форма се влиза, както всеки един път, когато излезеш от нея. Влиза се трудно и тежко. Но мотивацията, доброто настроение по време на тренировки, колективът – това помага. А при нас това го има. Много е важна и работата на кондиционния треньори. Засега мисля, че се справят чудесно. Получават се нещата.

Какво мислиш за треньорския тандем Силвано Пранди – Николай Желязков?

Мисля, че това са хора, които са доказали себе си и то неведнъж. Работил съм с Николай Желязков в младежките селекции, след това и в мъжкия национален отбор преди две години. Тогава направих и един от дебютите си, като участвах на Европейските олимпийски игри в Баку. Изключителен професионалист, с много човечен характер, който в същото време не прави компромиси с работата си. Останал съм с много добро впечатление от него. Забелязваме в последните години в България резултатите, които постига. За Силвано Пранди абсолютно няма какво да кажа, той е специалист, доказал се в световен мащаб. Професор, с който отбора ни бе на крачка от класиране на Олимпийските игри. Резултатите от неговата работа се виждат ясно. Всеки може да си направи изводите. Смятам, че имаме ползотворна работа.

Играем с Австрия и Израел на европейската квалификация. Ще успеем ли да се класираме на Евроволей 2021?

За Израел нямам представа какъв отбор са изградили. Австрия е един приличен отбор на средно европейско ниво, което по никакъв начин не трябва да ни притеснява. Просто ние трябва да бъдем максимално мотивирани, да отидем с ясната цел – победи. Да бъдем подготвени и да знаем, че това са съперници, които имат волейболно ниво, не са просто фигуранти. Отиваме да си свършим работата. Да покажем, че се България и заслужаваме да сме на Европейско първенство.